V Nemčiji polno cepljena več kot polovica prebivalstva

0

V Nemčiji je polno cepljena več kot polovica prebivalstva, je danes sporočil nemški minister za zdravje Jens Spahn. Kljub temu v državi vlada zaskrbljenost zaradi upočasnitve tempa cepljenja proti covidu-19, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“41,8 milijona Nemcev je polno cepljenih. 61,1 odstotka pa je prejelo vsaj en odmerek cepiva. Več ljudi kot se bo cepilo, varnejša bosta jesen in zima,” je ob tem na Twitterju zapisal minister Spahn.

Nemška kampanja cepljenja se je po počasnem začetku spomladi letos pospešila, a država še vedno ni dosegla želenega cilja, ki je 80-odstotna precepljenost, s katero naj bi dosegli čredno imunost. Zagon cepljenja se je v zadnjih tednih zelo upočasnil, s tem pa so se okrepile bojazni pred četrtim valom epidemije zaradi bolj nalezljive različice novega koronavirusa delta.

Prav cepljenje in ukrepi za zajezitev okužb naj bi bili ena od osrednjih tem predvolilne kampanje za nemške parlamentarne volitve, ki bodo 26. septembra. Za razliko od nekaterih evropskih držav, kot sta Francija in Grčija, v Nemčiji zaenkrat izključujejo obveznost cepljenja za določene poklice.

Nemška kanclerka Angela Merkel je ob tem minuli teden pozvala državljane, naj se cepijo, da bi tako zajezili “jasno in zaskrbljujočo dinamiko” stopnje okužb. “Vsako cepljenje (…) je majhen korak k vrnitvi v normalno,” je dejala.

Vodja kabineta nemške kanclerke Helge Braun pa je minuli konec tedna posvaril pred morebitnimi nadaljnjimi omejitvami javnega življenja za necepljene, četudi bodo imeli negativne teste na novi koronavirus.

Nemčija je letos poleti sprva beležila nizko število novih okužb v primerjavi s številnimi evropskimi sosedami, vendar v zadnjih tednih prav tako beleži porast okužb. V zadnjih 24 urah so potrdili 2768 novih okužb z novim koronavirusom, sedemdnevna incidenca pa je trenutno 15 okužb na 100.000 prebivalcev.

Po podatkih nemškega Inštituta Roberta Kocha je različica delta trenutno prisotna pri več kot 80 odstotkih vseh novih okužb v Nemčiji.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen