Premier Plenković: Na Hrvaškem ne bo obveznega cepljenja proti covidu-19

0

Hrvaški premier Andrej Plenković je zatrdil, da cepljenje proti covidu-19 na Hrvaškem ne bo obvezno. Izpostavil je, da je pomembno spodbuditi ljudi, da se cepijo. Obenem je dejal, da za vladno pogojevanje plačila državnih covidnih podpor podjetnikom z evropskimi digitalnimi covidnimi potrdili za delavce ni nobenih zakonskih ovir.

“Ni niti teoretične možnosti, da bi bilo cepljenje obvezno,” je Plenković po seji vrha HDZ v ponedeljek zvečer odgovoril na novinarsko vprašanje, ali razmišlja o uvedbi obveznega cepljenja. Poudaril je, da je cepljenje pomembno, ker je Hrvaška turistična država, gostje pa morajo biti varni.

Plenković je med današnjim obiskom v Čakovcu potrdil, da na Hrvaškem že nekaj časa razmišljajo o obveznem cepljenju v sektorjih zdravstva, izobraževanja in socialnega varstva.

“To so trije sektorji, pri katerih bomo zagotovo obravnavali možnost, da pospešimo dinamiko cepljenja (…)”, je odgovoril Plenković na novinarsko vprašanje, ali namera vlada uvesti obvezno cepljenje za posamezne dejavnosti. Pojasnil je, da je v ponedeljek dejal, da ne bo obveznega “horizontalnega cepljenja za vse državljane”.

Potrdil je, da so o obveznem cepljenju v zdravstvu, šolstvu in socialnem varstvu začeli razpravljati pred nekaj tedni, ko so ugotovili, da peša interes državljanov za cepljenje. “Naš cilj je, da porabimo cepivo, ki smo ga nabavili v več kot zadostnih količinah, posebej v tistih sektorjih, kjer je veliko fizičnih stikov,” je dodal.

Hrvaška vlada je načrtovala, da bodo do konca junija cepili med 50 in 55 odstotkov polnoletnih državljanov, a načrta niso uspeli izpolniti, ker številni hrvaški državljani iz različnih razlogov nasprotujejo cepljenju.

Na Hrvaškem so do ponedeljka cepili nekaj več kot 1,55 milijona ljudi, kar znaša 38,3 odstotka prebivalstva oziroma 46,2 odstotka polnoletnih državljanov. Popolnoma cepljenih je 38,5 odstotka polnoletnih državljanov, je objavil hrvaški štab civilne zaščite.

Plenković je komentiral tudi vladno napoved, da bodo državne covidne podpore podjetnikom pogojevali s potrdili za delavce o cepljenju, prebolelosti ali negativnem testu na covid-19. Menil je, da takšna odločitev ni v nasprotju s hrvaško ustavo ali delovno zakonodajo. Napovedal je, da bodo v naslednjih dneh nadaljevali pogovore s socialnimi partnerji o novem modelu izplačila covidnih podpor podjetnikom.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen