Premier Janša: “Širitev EU je odgovor na strateške izzive.” Oktobra vrh EU z državami Zahodnega Balkana.

1

Širitev EU je ena od prednostnih nalog slovenskega predsedovanja Svetu EU in je odgovor na strateške izzive, je danes na novinarski konferenci po srečanju slovenske vlade z Evropsko komisijo ob začetku predsedovanja dejal premier Janez Janša. Slovenija bo oktobra gostila tudi vrh EU z državami Zahodnega Balkana.

V prihodnjih šestih mesecih se vračamo na vprašanje širitve kot strateškega odgovora na odprta vprašanja, je napovedal Janša in dodal, da deli sanje ustanovnih očetov EU o svobodni, celi Evropi, ki živi v miru sama s sabo in sosedstvom.

Po njegovem prepričanju je širitev strateški odgovor na številne izzive. “V zadnjem desetletju, ko ni bila v ospredju, smo videli, da se na območje Zahodnega Balkana širi nekdo drug in to ni širjenje svobode in vladavine prava,” je dejal.

Napovedal je, da bo slovensko predsedstvo delalo na tem, da se dileme rešijo in da v uniji pride do soglasja glede širitve.

Portugalskemu predsedstvu EU namreč ni uspelo doseči soglasja glede začetka pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo. Začetek pogajanj s Severno Makedonijo blokira Bolgarija zaradi vprašanj v povezavi z makedonskim jezikom in identiteto. Glede Albanije sicer ni blokade, vendar med članicami EU prevladuje stališče, da pristopnih pogajanj z državama ne bi smeli ločevati.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes podprla slovenska prizadevanja in organizacijo vrha. Poudarila je, da je komisija zavezana k podpori Zahodnemu Balkanu in si želi napredka, da bi lahko formalno odprli pogajanja z Albanijo in Severno Makedonijo. “Skupaj bomo delali za dolgoročno okrevanje regije,” je dejala.

Število komentarjev: 1
  1. Gasilec pravi

    Se bojim, da bo ta naš plešasti jajo naredil več škode , kot koristi

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen