Požigalka poslanskih stolov na TR Fidlerjeva zadovoljna z odločitvijo ustavnega sodišča glede vladnih odlokov o prepovedi shodov

0

Pobudnica ustavne presoje vladnih odlokov o prepovedi oz. omejevanju shodov na do 10 udeležencev Sanja Fidler je zadovoljna z odločitvijo ustavnega sodišča, ki je presodilo, da so bili odloki neskladni z ustavo. Sodišče je tudi odločilo, da ima ugotovitev neskladnosti učinek razveljavitve. Po oceni Fidlerjeve je vlada prekoračila svoja pooblastila. Sanja Fidlr je sicer znana po redni udeležbi na protestih, kjer skupaj z Branetom Solcetom uprizarjata ulične predstave s skulpturami, lutkami in ognjem.

Fidlerjeva je v odzivu za STA navedla, da so protestniki že ves čas opozarjali, da vlada prekoračuje svoja pooblastila in zlorablja oblast in so bili ti vladni odloki pravzaprav del problema, zaradi katerega so že skoraj leto in pol na ulicah.

Odločitev ustavnega sodišča Fidlerjeva razume kot razlago, da mora biti pravica do protestiranja v državi, ki se ima za demokratično, posebej varovana in poseganje vanjo posebej občutljivo. Kot je navedla, je sicer razočarana, da so na to odločitev čakali tako dolgo in bili zaradi tega toliko dlje izpostavljeni neustavnemu ravnanju vlade. “Sem pa vesela, da je bilo ustavno sodišče tokrat bolj složno kot pri začasni odločitvi, ki je bila precej bolj tesna,” je poudarila.

Velika zahvala pri tem gre po njenih navedbah Pravni mreži za varstvo demokracije, ki bo zdaj odločitev ustavnega sodišča preučila in jim znala svetovati tudi glede prihodnjih korakov.

Na vsak način pa Fidlerjeva pričakuje, da bodo odgovorni za neustavno ravnanje prevzeli politično odgovornost in da bodo tudi deležni ustreznih posledic. Če se imamo za demokratično državo, bi morali politični vodje nositi tudi politične odgovornosti za napake, ki jih naredijo, je opozorila.

Pričakuje torej odstop odgovornih in popravek posledic, torej odpis vseh kazni v poteku in vračilo sredstev za že plačane kazni. Žal pa se je po njenih besedah ustavno sodišče v svoji odločitvi poslužilo formulacije, da so odloki sicer razveljavljeni, ne pa tudi odpravljeni. To vladi omogoča, da ves ta neupravičeno plačan in neustavno zaračunan denar obdrži.

Fidlerjeva je še spomnila, da je splošna popolna prepoved shodov veljala za celotno ozemlje Slovenije in “je pet mesecev v celoti preprečevala takšno ustavnopravno varovano obliko kolektivnega izražanja mnenj.”

Tudi prepoved neorganiziranih shodov je po njenem mnenju pomenila hud poseg v ustavno pravico do mirnega zbiranja, enako velja tudi za omejitev števila udeležencev shodov na do deset oseb, ki je veljala dober mesec.

Omenjene dele odlokov je pred ustavnim sodiščem ob Fidlerjevi izpodbijal tudi Irfan Beširević.

Ustavno sodišče je namreč presodilo, da so bili vladni odloki v delu, v katerem so prepovedovali shode oz. jih omejevali na do 10 udeležencev, neskladni z ustavo, saj ni bilo izkazano, da bi bila takšna omejitev nujna.

Notranji minister Aleš Hojs je v prvem komentarju odločbe zatrdil, da jo bodo spoštovali. Se je pa ob tem vprašal, kaj bi bilo za ustavno sodišče ustrezno merilo glede nujnosti omejitev. Pripomnil je, da so na ustavnem sodišču očitno “poleg vrhunskih pravnikov tudi najboljši epidemiologi”.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen