Nepozabni igralec Robin Williams bi danes bil star 70 let

0

Pred 70 leti se je v Chicagu rodil Robin Williams, ki je v igralski karieri ustvaril prepoznavne vloge v filmih, kot so so Dobro jutro, Vietnam, Očka v krilu in Društvo mrtvih pesnikov. Za vlogo učitelja v filmu Dobri Will Hunting je prejel oskarja. Igralec in komik, ki se je spopadal z odvisnostmi in depresijo, si je leta 2014 sam vzel življenje.

Robin Williams se je kot komik najprej preizkusil pred svojo mamo. V nekem intervjuju leta 2001 je povedal, da je mama močno zaznamovala njegov smisel za humor, saj si je kot otrok njeno pozornost najlažje zagotovil s tem, da jo je nasmejal. Ta uspeh je sicer plašnega dečka in pozneje mladeniča vzpodbudil, da je nadaljeval z igranjem v srednji šoli in pozneje na Julliardu v New Yorku, kjer mu je učitelj John Houseman svetoval, naj se poda med komike.

Nase je opozoril z vlogo v seriji Mork&Mindy, v kateri je konec 70. in v začetku 80. let minulega stoletja igral vesoljca, ki pride na Zemljo s planeta Ork ter spozna privlačno Zemljanko Mindy (Pam Dawber), s katero sledi veliko zabavnih epizod.

Pozneje je v svoji bogati igralski karieri nizal uspehe s filmi, kot so Dobro jutro, Vietnam, Očka v krilu, Društvo mrtvih pesnikov, Kraljevi ribič, Popaj, Kapitan Kljuka, Jumanji, Prebujanja in Življenje po življenju.

Preden je leta 1997 prejel oskarja za stransko moško vlogo v filmu Dobri Will Hunting, je prejel tri nominacije za zlati kipec, prvo za vlogo radijskega voditelja v vojni komediji Dobro jutro, Vietnam leta 1987. Dobil je tudi štiri zlate globuse, leta 2005 tudi častnega – nagrado Cecil B. DeMille za življenjsko delo.

Uspešen igralec in priljubljeni komik pa se je v zasebnem življenju boril z odvisnostjo od drog in alkohola in 11. avgusta 2014 so ga našli mrtvega v njegovi hiši v kraju Tiburon. Umrl je zaradi zadušitve kot posledice samomora z obešanjem.

Williamsova vdova Susan Schneider je kmalu po njegovi smrti javnosti sporočila, da so igralcu diagnosticirali zgodnjo fazo Parkinsonove bolezni in težko depresijo. Toksikološki testi so pokazali, da v njegovi krvi ni bilo ne alkohola ne drog.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen