Naraščaj nosatih medvedkov v dunajskem živalskem vrtu

0

Belogobčni nosati medvedi v živalskem vrtu Schönbrunn imajo naraščaj. Dvojčici, ki sta se skotili 22. maja, sta dobili imeni Bonita in Belize.

Ob rojstvu so mladički nosatega medveda slepi in gluhi, od vrha smrčka do konice repa pa merijo zgolj deset centimetrov. V prvih tednih sta se dvojčici zadrževali v gnezdu.

»Sedaj lahko živahne živalce dobro opazujemo. Predvsem oče Fernando se zelo potrpežljivo igra z naraščajem. Divjanje je tudi njemu v veselje,« je povedal direktor živalskega vrta Stephan Hering-Hagenbeck. Ko se mladički utrudita, se vsa družinica zvije v klobčič in počiva. Takrat je vidna le zmešnjava glav, tac in tipičnih obročastih repov.

Trenutno mladički še sesata pri medvedji mami Puppe, vendar pa tu in tam poskusita tudi trdo hrano. Predvsem kuhan beljak in sadje. Meso jima še ne diši. Očitno še ne vesta, da so nosati medvedi vsejedi. Za Puppe in Fernanda je to že drugi naraščaj. Lanska mladička sta bila v sredini marca prepeljana v belgijski Bellewaerde ZOO.

»Pri poimenovanju naši skrbniki živali sledijo enakemu principu kot pri vzreji psov. Prvo leglo je dobilo imena na A, konkretno Alonso in Alessandro. Drugo leglo z dvema medvedkama pa Bonita in Belize. Gre za južnoameriška imena, kjer so tudi zelo razširjeni,« je še dodal Hering-Hagenbeck.

Belogobčni nosati medvedi sodijo v red zveri in so razširjeni vse od juga Združenih držav Amerike, Mehike in Srednje Amerike pa vse do severne Kolumbije. V odrasli dobi skupaj z repom merijo med 80 in 130 centimetrov ter tehtajo med tri in pet kilogramov. 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen