Ljudstvo na Kubi zahteva demokracijo, komunistična oblast se odziva z množičnimi aretacijami

0

Na Kubi so po podatkih nevladne organizacije Amnesty International v povezavi s prvimi protivladnimi množičnimi protesti po desetletjih aretirali 115 ljudi. Med njimi so vidnejši aktivisti in novinarji. V državi so omejili dostop do interneta, tako da v svet prihaja manj informacij o tamkajšnjem dogajanju, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kljub omejitvi dostopa do interneta so po družbenih omrežjih zaokrožili posnetki, ki naj bi prikazovali nove manjše proteste.

Varnostne sile so ob pomoči policistov v civilu aretirale več protestnikov. Glede na posnetke na družbenih omrežjih so pripadniki varnostnih sil pridržali protestnike, nekatere so tudi pretepali ali proti njim uporabili solzivec. Med ranjenimi je tudi fotograf tiskovne agencije AP, poroča britanski BBC.

Predsednik Kube Miguel Diaz-Canel vidi krivca za proteste v ZDA, ki jih je obtožil, da skušajo gospodarsko zadušiti Kubo ter s tem povzročiti družbene nemire v državi. Protestnikom je sicer danes podporo izrazil ameriški predsednik Joe Biden.

Več tisoč Kubancev se je v nedeljo zbralo na ulicah glavnega mesta Havana in drugih mest na protestih proti vladi zaradi pomanjkanja hrane in visokih cen v času pandemije covida-19. To so bili eni od največjih protestov v zgodovini države, odkar je v 50. letih prejšnjega stoletja Kuba postala komunistična država.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen