Kdo bo muholovec?

2

Piše dr. Vinko Gorenak

Naj takoj na začetku povem kaj je muholovec. Mlajša generacija ga verjeto niti ne pozna. Slovar slovenskega knjižnega jezika pa pravi, da je to priprava za lovljenje muh, oziroma da je to lepljiv trak…”. Prav takega imam v mislih. Muholovca se spomnim bolj iz otroštva, čeprav sem ga v neki zakotni vaški trgovini videl še pred nekaj leti. Muholovec je bil čisto navaden prozoren trak, na katerem je bilo veliko lepila, trak je bil zvit v nekakšen tulec, podoben bateriji iz katerega smo lahko potegnili lepljiv trak in ga obesili na strop. Dan ali dva in lepilni trak je bil že skoraj črne barve zaradi velikega števila muh, ki so se ujele na muholovec. Seveda se sprašujete zakaj takšen uvod. Vam razkrijem v nadaljevanju.

Politični prostor v Sloveniji je milo rečeno nenavaden. Tudi v Evropi ni nič drugače. Če smo desetletja po drugi svetovni vojni tam poznali etablirane politične stranke, se zdi, da danes nič več ni tako kot je bilo. Kot, da je vse mogoče.

V Sloveniji dejansko ni nič drugače z eno razliko. Na desnem političnem polu že vse od leta 1996 dominira SDS. Po nesrečni združitvi nekdanje SKD in SLS (Slovenski krščanski demokrati in Slovenska ljudska stranka) leta 2000 in še hitrejši ločitvi na NSI in SLS, je NSI več ali manj stabilna klasična desna politična stranka, ki pa kljub menjavi vodstev, nekako ne doseže odločilnega preboja v vsaj dvomestno številčno podporo. Razprtije v SLS pa tej stranki onemogočajo ponovni povratek v parlament. Splošno gledano pa je politična stabilnost na desnem političnem polu, zlasti zaradi SDS, trdna in stabilna že četrt stoletja.

Po propadu nekdanje vsemogočne Drnovškove LDS (Liberalna demokracija Slovenije) pa je na levem političnem polu, bolj ali manj predvidljiva situacija. Na tem političnem polu je že vrsto let stalnica le ena sama to je “muholovec”. Ob obilici politični strank, ki pogosto nosijo ime po ustanovitelju  (Miro Cerar, Alenka Bratušek, Marjan Šarec…) je stalnica torej tudi “muholovec”. To je običajno oseba, ki jo določijo zakulisni kreatorji leve politike. Od tu dalje, pa so stvari že utečene. S pomočjo medijskih trobil leve politične scene in agencij, ki merijo politične preference volilcev, točneje jih ustvarjajo in ne merijo, akcija steče vse do volitev. “Muholovec”  je torej oseba, okoli katere se levi volilci nagnetejo kot muhe na muholovcu. Dejansko gre za politične nomade, ki se selijo od “muholovca” do “muholovca”. V parlamentu imamo dva izrazito tipična predstavnika takih levih političnih nomadov. Jani Möderndorfer je eden, tistih ki je bil praktično v vseh levih političnih strankah, Brane Golubovič pa je zamenjal nekoliko manj levih političnih strank, a ne bistveno manj.

“Muholovec” 2011 

Se spomnite leta 2011. Četica zakulisnih kreatorjev leve politike, na čelu z Milanom Kučanom, je takrat odkorakala na sedež Mestne občine Ljubljana k Zoranu Jankoviču. Milo so ga prosili naj ustanovi politično stranko in kandidira na volitvah v parlament. No, dejansko so ga določili, da bo “muholovec” za leve politične volilce. Ni jim ugodil takoj, a čez nekaj dni je javno razglasil, da ustanavlja Pozitivno Slovenijo, s katero bo šel na volitve. In je šel in tudi zmagal. Matematika pa je matematika, ni znal šteti do 46, kot je rekla Ljudmila Novak in zato ni sestavil vlade.

“Muholovec” 2014

Podobno je bilo leta 2014. Največji pravičnik v državi Miro Cerar je ustanovil politično stranko, ki jo je poimenoval po sebi. Računal je, da bo na volitvah dobil toliko, da bo pomemben igralec, nekako si je želel okoli deset poslancev. Toda zakulisni kreatorji leve politike so imeli svoje račune. Določili so ga, da bo “muholovec” za leve politične volilce. Ko je to spoznal, se je takoj napotil v Murglje, kjer prebiva Milan Kučan. No, saj veste Miro Cerar je na volitvah 2014 zmagal in sestavil vlado.

“Muholovec” 2018

Tudi leta 2018 ni bilo kaj bistveno drugače. Zakulisni kreatorji leve politike so za “muholovca” za leve volilce določili Marjana Šarca. Ni čisto jasno zakaj prav njega, ki je dejansko vaški burkež, morda pa ni bilo boljše izbire. “Muholovec” Marjan Šarec na volitvah leta 2018 sicer ni zmagal. Toda zakulisni kreatorji leve politike so odločili: “ne gremo, z zmagovalcem volitev Janezom Janšo” in to so ponavljali vsi na levi politični sceni. In se je zgodilo. “Muholovec” Marjan Šarec je sestavil vlado. Toda “muholovec” Marjan Šarec je svojevrsten mož. Brez da bi obvestil zakulisne kreatorje leve politike, je januarja 2020 vrgel puško v koruzo in pobegnil s sedeža vlade.

Kdo bo “muholovec” 2021 – 2022

Naslednje volitve v parlament so sicer predvidene  za prvo polovico leta 2022, toda zakulisni kreatorji leve politike “muholovca” za leve politične volilce iščejo že dve leti, torej 2020 in 2021. Saj veste najprej so že konec leta  2020 določili Jožeta P. Damjana. Ta naj bi zrušil vlado Janeza Janše in postal naj bi  “muholovec” za leve politične volilce. Pa se ni izšlo. Nato so našli prekaljenega političnega mačka Karla Erjavca. Tudi ta naj bi zrušil Janeza Janšo in naj bi postal “muholovec” za leve politične volilce. Pa se že drugič ni izšlo. Ne le da so njegovi poslanci podprli Janeza Janšo, še več, odslovili so tudi kandidata za “muholovca” 2021 Karla Erjavca.

Zakulisni kreatorji leve politike imajo težave

Zakulisni kreatorji leve politike seveda nikoli ne obupajo. Rušitev vlade Janeza Janše se jim nikakor ne izide in nič ne kaže, da bi se to lahko posrečilo. Kaže, da so se sprijaznili s tem, da bo Janez Janša že drugič predsedoval Svetu EU. Težko in kruto spoznanje za zakulisne kreatorje leve politike. Zato bodo nagajali še naprej, vsaj v obliki interpelacij, vsekakor pa je pričakovati še kakšen poskus zamenjave Janeza Janše z novim “muholovcem”. Omenja se milijonarja Aleksandra Čeferina, ki pa mu menda nogometni milijoni dišijo bolj kot plača predsednika vlade. V igri je bil tudi Tomaž Vesel, predsednik računskega sodišča, ki pa so ga očitno odnesli nogometni zaslužki. Omenja se tudi Sandi Češko, ki mu vloga “muholovca” menda kar prija. Zadnje novice pa pravijo, da bi “muholovec” lahko bil kar Igor Zorčič, sedanji predsednik parlamenta. Kako se bo izteklo z iskanjem novega “muholovca” ni jasno. Zakulisni kreatorji leve politike pa so se, kot kaže, odločili vsaj eno, to je, da aktualni predsedniki in predsednice levih političnih strank, ne bodo dobili vloge novega “muholovca”. Natanko namreč vedo, da nihče med njimi ni sposoben odigrati tako pomembne vloge, torej vloge novega “muholovca” za leve politične volilce.

Preberite tudi:

Št. komentarjev: 2
  1. Gasilec pravi

    Ker na Gorenakove provokacije nihče ne reagira, bo muholovec verjetno, kar on sam

  2. Micka Kovačeva pravi

    A to je pa Gorenakova sralnica za kolumne?

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen