Dodik zagrozil z odcepitvijo

0

Predsednik opozicijske stranke v Republiki srbski, Stranke demokratskega napredka (PDP) Branislav Borenović je v ponedeljek napovedal bojkot dela v vseh osrednjih institucijah v Bosni in Hercegovini. Povod za to je bila odločitev visokega predstavnika v BiH Valentina Inzka, da je zanikanje genocida po novem kaznivo.

“Srbski predstavniki ne bodo več sodelovali pri delu v splošnih institucijah v Bosni in Hercegovini in ne bodo več sprejemali odločitev, dokler se stvari ne razrešijo,” je v ponedeljek napovedal Borenović.

Od danes naprej bo tako veljal bojkot skupnega predsedstva BiH, parlamenta in vlade, je dodal.

To v praksi pomeni blokado osrednjih institucij, ki se znašajo na podporo predstavnikov vseh treh entitet, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Inzko je tik pred koncem svojega mandata prejšnji teden sprejel odločitev o spremembi kazenskega zakonika BiH, ki za zanikanje genocida v Srebrenici po novem predvideva zaporno kazen od šest mesecev do petih let.

Čeprav ima visoki predstavnik pooblastilo, da sprejema zakone in odstavlja izvoljene predstavnike, je to v preteklosti naredil le redko. Tokratna odločitev pa je razjezila bosanske Srbe. Srbski član predsedstva BiH Milorad Dodik je prejšnji teden zagrozil z odcepitvijo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen