Direktor policije Olaj: Ukaz o odstranitvi rumenih jopičev prišel od vodstva varovanja, a policisti bi morali ukrepati tudi proti pripadnikom protestne ljudske skupščine

2

Generalni direktor policije Anton Olaj je danes predstavil ugotovitve strokovnega nadzora v zvezi z ukrepanjem na alternativni proslavi 25. junija. Dejal je, da je odstranitev t. i. rumenih jopičev ukazalo vodstvo varovanja. Dodal pa je, da policisti niso obravnavali štirih kršitev javnega reda in miru pripadnikov protestne ljudske skupščine.

Policisti so 25. junija na alternativni proslavi na Prešernovem trgu v Ljubljani pridržali 13 pripadnikov skupine t. i. rumenih jopičev. Ugotovili so, da so njihovi predstavniki “na enoten in organiziran način” pristopili na Prešernov trg, kjer je že potekal shod udeležencev t. i. protestne ljudske skupščine, ki se je oblikovala ob robu petkovih kolesarskih protestov.

Skupina rumenih jopičev je razgrnila transparent, po tem pa je prišlo do prerivanja med predstavniki rumenih jopičev in protestne ljudske skupščine, je na novinarski konferenci pojasnil Olaj.

Zaradi namigovanj v javnosti, da je policija odločitev o odstranitvi rumenih jopičev sprejela zaradi poziva govorca ljudske skupščine, so poslušali radijsko komunikacijo vseh policistov in ugotovili, da je poziv o odstranitvi rumenih jopičev prišel s strani vodstva varovanja 16 sekund, preden je govorec “začel s ščuvanjem in pozivanjem policije k ukrepanju”, je dejal Olaj.

Tudi po ukrepanju posebne policijske enote namreč policiji ni uspelo preprečiti nastanka kršitev javnega reda in miru, zato so vodstvo varovanja prosili za navodila in torej dobili navodilo, naj skupino rumenih jopičev odstranijo.

Poleg tega pa so v nadzoru ugotovili, da policisti niso ukrepali glede še vsaj štirih pripadnikov protestne ljudske skupščine, ki so prav tako kršili javni red in mir in z njimi niso izvedli policijskih postopkov. Med drugim so “vlekli za transparent” rumenih jopičev. “Za tako razlikovanje policija nima pravne podlage,” je izpostavil Olaj. Dva od teh je policija sicer že identificirala in izvedla ukrepe proti njima.

Olaj je povedal, da so v nadzoru ugotovili, da so se nekateri policisti nahajali v neposredni bližini kršitev pripadnikov protestne ljudske skupščine. “Obstaja možnost, da policisti v zelo napetih varnostnih razmerah dejansko niso zaznali vseh kršitev. Prav tako je možno oceniti, da so nekateri policisti videli te kršitve, vendar zoper kršitelje niso ukrepali zato, ker niso prejeli takšnega ukaza”, je dodal Olaj.

Vodja sektorja za policijska pooblastila in preventivo v službi generalnega direktorja policije Marko Podlesnik je dodal, da so bila pridržanja odrejena zakonito. Policijska uprava Ljubljana pa je svoje naloge izvedla zakonito in v skladu z načelom sorazmernosti.

Ugotovljeno pa je bilo tudi, da so bile pri izvedbi ukrepov storjene nekatere nepravilnosti v zvezi z časovno dinamiko odrejanja ukrepov takoj na kraju, v zvezi z enakostjo obravnave, v zvezi z ugotavljanjem obstoja elementov kaznivih dejanj pri vodenju prekrškovnega postopka in pri izrekanju opozoril in ukazov ter glede snemanja policijskih postopkov.

Nadzorna skupina je Generalni policijski upravi naložila, da mora policijskim enotam “posredovati prenovljena navodila o taktiki in metodiki dela za primere, ko bi lahko prišlo do konfrontacije dveh ali več skupin na ožjem prostoru, zaradi česar obstaja nevarnost hujših in množičnih kršitev javnega reda in miru”. Policijski upravi Ljubljana pa so naložili obravnavo in odpravo ugotovljenih nepravilnosti in poročanje o realizaciji Generalni policijski upravi.

Po besedah Olaja zdaj sledi “ugotavljanje odgovornosti” za nepravilnosti. “Enakost obravnave pred zakonom je pomemben ustavni postulat. Prepričan sem, da bo od tega razčiščevanja na shodih drugače. Policija mora zagotavljati vsem, da stališča svobodno in varno izrazijo, nikogar ne smemo favorizirati, naša naloga je zagotavljanje varnosti. In če še kateremu policistu to ni jasno, mu bo jasno v prihodnjih dneh,” je dejal Olaj.

Vodja oddelka za javni red in mir uprave uniformirane policije Boris Rojs je dodal še, da je policija na kraju izdala 13 plačilnih nalogov zaradi nedostojnega vedenja na javnem kraju in neupoštevanja ukazov policistov. Zanje pa so prejeli tudi 13 zahtev za sodno varstvo, ki jih prekrškovni organ zdaj ocenjuje. Policisti so pri enem od udeležencev našli tudi nevaren predmet – svetilko s prikrito vgrajenim električnim paralizatorjem. Obravnavajo pa tudi tatvino transparenta.

Ocenil je še, da so policisti z odstranitvijo nekaterih kršiteljev uspeli preprečiti, da bi dogodek “prešel v hujše množične kršitve javnega reda in miru na Prešernovem Trgu, verjetno pa tudi pozneje na Trgu republike”.

Temu je pritrdil tudi Vlado Ilič iz sektorja za policijska pooblastila in preventivo, ki je pojasnil še, da so policisti morali uporabiti tudi prisilna sredstva, uporabili so jih sorazmerno, in sicer milejše oblike, kršitelji pa so bili pridržani le nujno potreben čas, nihče pa več kot pet ur.

Policija preiskuje tudi sume dveh kaznivih dejanj. Preverjajo namreč, ali je kaznivo dejanje spodbujanja k nasilju storil govorec protestne ljudske skupščine, ki “je ščuval po mikrofonu” proti skupini rumenih jopičev in pozival tako protestnike kot policijo k ukrepanju. Po drugi strani pa preverjajo, ali so rumeni jopiči ovirali izvajanje ustavnih svoboščin udeležencem alternativne proslave, ko gre za svobodo govora in mirnega združevanja.

Št. komentarjev: 2
  1. METULJ pravi

    Ne blokirajte moj sledeči prispevek! S tem boste dokazali demokratičnost vašega medija! Bo šlo?

  2. METULJ pravi

    Ugotovitve strokovnega nadzora direktorja policije Olaj Antona, v zvezi z ukrepanjem na “alternativni ? proslavi 25. junija, so milo rečeno nezadostne in v osnovi zavajajoče! Slovenci zahtevamo sankcije proti osebi ( osebam) v policiji, kateri so izdali nalog za izvedbo sramotne aretacije vseh mirno stoječih protestnikov rumenih jopičev! Policija pa ni takoj aretirala glavnega Iniciatorja incidenta, Jenula ki je preko zvočnika pozival na nasilje proti mirnim protestnikom, nadalje ni aretirala osebe, ki je odvzela – ukradla transparent v lasti rumenih jopičev in ni aretirala starejše ženske, ki je tolkla s torbico po mirno stoječemu protestniku, rumenemu jopiču ( policaj je mirno opazoval ta napad) !! Vse to je dokumentirano in te tri osebe so posnete pri teh svojih nasilnih rabotah!! To je to! G Hojs, Slovenci zahtevamo sankcije za vse osebe, ki so povzročile to sramotni dejanje policije! Kajti, če ne bo ostrih sankcij, se bodo taka kriminalna dejanja stopnjevala!!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen