Covid v Indiji zahteval več kot 400.000 smrtnih žrtev

0

Indija je postala tretja država na svetu, kjer je covid-19 zahteval več kot 400.000 smrtnih žrtev. Cepljenje proti tej bolezni se medtem v državi, ki jo pesti tudi vročinski val, upočasnjuje. Doslej so z obema odmerkoma cepili pet odstotkov od 1,1 milijarde odraslih prebivalcev.

V Indiji je covid-19 zahteval 400.312 smrtnih žrtev, potrdili pa so 30,5 milijona primerov okužbe, kažejo danes objavljeni podatki indijskih oblasti. Ta država tako po številu smrti zaradi koronavirusne bolezni zaostaja samo za ZDA in Brazilijo.

Številni strokovnjaki menijo, da dejansko število smrtnih žrtev presega milijon, potem ko je državo aprila in maja prizadel hud porast okužb, zaradi katerega so bile bolnišnice prenapolnjene, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Število okužb je od tedaj bistveno upadlo, tako da so odpravili številne ukrepe za zajezitev novega koronavirusa.

Indijska vlada želi do konca leta proti covidu cepiti vseh 1,1 milijarde odraslih prebivalcev. Vendar pa je oba odmerka doslej prejelo zgolj okoli pet odstotkov ljudi. To je posledica pomanjkanja cepiv, zmede pri organizaciji cepljenja in zavračanju cepljenja med ljudmi.

Pred približno dvema tednoma je vlada sporočila, da je cepljenje za vse odrasle zastonj, kar je povečalo zanimanje. Na dan so tako cepili po devet milijonov, a je od takrat znova upadlo zanimanje. Zdaj v povprečju cepijo po okoli štiri milijone ljudi dnevno.

Državo ob tem pesti tudi vročinski val. V zveznih državah Rajasthan, Haryana in New Delhi so danes temperature že četrti dan zapored presegle 40 stopinj Celzija. O vročini pa poročajo tudi iz večine delov Punjab, Uttar Pradesh in Madhya Pradesh.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen