Caterpillar presegel pričakovanja analitikov, vrednost delnic kljub temu navzdol

0

Ameriški proizvajalec težke gradbene opreme Caterpillar je v drugem četrtletju v primerjavi z enakim obdobjem lani povečal prihodke za 29 odstotkov na 12,89 milijarde dolarjev. S tem, pa tudi z ustvarjenim dobičkom, je presegel pričakovanja analitikov Wall Streeta, a je kljub temu vrednost Caterpillarjevih delnic padla.

Ponovno odpiranje ameriške in svetovnih ekonomij po umiritvi pandemije covida-19 Caterpillarju zelo koristi, kar se izraža v rasti prihodkov in dobička.

Čisti dobiček je v drugem četrtletju narasel na 1,41 milijarde dolarjev oziroma 2,56 dolarja na delnico s 458 milijonov dolarjev ali 84 centov na delnico v drugem četrtletju lani.

Prilagojeni dobiček brez enkratnih stroškov ali prihodkov je v drugem četrtletju letos navrgel 2,60 dolarja na delnico, kar je prav tako preseglo pričakovanja Wall Streeta.

Delnice Caterpillarja so se do objave četrtletnih poslovnih rezultatov letos doslej podražile za 16,8 odstotka, danes pa so padle za 3,71 odstotka na 204,68 dolarja.

Padec cen delnic je posledica svarila glavnega finančnega direktorja Caterpillarja Andrewa Bonfielda, da v tretjem četrtletju pričakujejo manjši dobiček, ker bodo rasli stroški poslovanja, višje cene njihovih izdelkov pa ne bodo v celoti pokrile izgubljenega.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen