Britanska znanstvenica očitala nemškim oblastem resne pomanjkljivosti glede poplav

0

Britanska znanstvenica Hannah Cloke z univerze Reading je v nedeljo očitala nemškim oblastem resne pomanjkljivosti pri opozarjanju pred poplavami. Po njenem so obstajala jasna opozorila evropskega poplavnega opozorilnega sistema (EFAS) že nekaj dni pred poplavami, a teh niso posredovali prebivalcem, je povedala za britanski tednik Sunday Times.

Raziskovalka je sodelovala pri izgradnji EFAS, ki so ga ustanovili po poplavah Labe in Donave leta 2002. S pomočjo meteoroloških in hidroloških podatkov ter računalniških modelov predvidijo morebitne poplave. Namen sistema je zagotoviti dodaten čas, da se bolje zavaruje prebivalstvo.

Po podatkih programa Copernicus so prva opozorila pristojnim oblastem posredovali že 10. julija, do srede prejšnji teden pa so poslali nadaljnjih več kot 25 opozoril s posodobljenimi napovedmi za posamezne regije, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Nemčija se je s hujšim naraščanjem vode soočala od sredine prejšnjega tedna, v četrtek pa so zabeležili tudi prve smrtne žrtve.

Hannah Cloke je ocenila, da je bilo, čeprav je težko točno napovedati, na voljo dovolj časa, da bi posvarili večje skupnosti in se pripravili na morebitno evakuacijo. “Ljudi bi morali opozoriti,” je poudarila.

Kot je dodala, pa napovedi z računalniškimi modeli nimajo velikega učinka, če ljudje ne vedo, kako morajo ravnati v primeru poplav.

Nemška vlada se je danes sicer zavezala, da bo izboljšala sistem opozarjanja. Tiskovna predstavnica vlade Martina Fietz je ocenila, da je nacionalni sistem opozarjanja Nina deloval, a priznala, da so nujne izboljšave. Predsednik nemške civilne zaščite Armin Schuster pa se je zavzel za vnovično namestitev opozorilnih sistemov v krajih.

Hude poplave, ki so prejšnji teden prizadele zahodno Evropo, so skupno terjale že skoraj 200 življenj, od tega 165 v Nemčiji. Zaradi naraslih voda je odneslo več hiš, sprožili so se ogromni plazovi.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen