Ameriško sodišče začasno odobrilo obvezno cepljenje na univerzi

0

Sodišče ameriške zvezne države Indiana je začasno odobrilo obvezno cepljenje proti covidu-19 na eni od tamkajšnjih univerz. Sodišče je študentom sicer priznalo pravico svobodne odločitve, da zavrnejo neželeno zdravljenje, a hkrati razsodilo, da ustava zvezne države univerzi Indiana dovoljuje ravnanje, ki je v zakonitem interesu javnega zdravja.

Osem študentov se je na sodišče obrnilo z navedbami, da obvezno cepljenje krši njihovo pravico do telesne integritete in avtonomije. Njihov odvetnik je v ponedeljek že napovedal pritožbo na odločitev sodišča. Na univerzi so razsodbo sodišča na drugi strani pozdravili in poudarili, da pomeni prispevek k varni vrnitvi k izobraževanju v živo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sodnik je v sodbi poudaril, da ne gre za dokončno odločitev o zadevi, ampak za začasno odredbo. Univerza Indiana v Bloomingtonu obvezno cepljenje utemeljuje, da se študenti, učitelji in zaposleni zahvaljujoč obveznemu cepljenju lahko odpovedo zaščitnim maskam in pravilu o obvezni varnostni razdalji v predavalnicah in laboratorijih ter med prostočasnimi ali obšolskimi dejavnostmi. Univerza je že maja napovedala, da bo od jesenskega semestra dalje cepljenje obvezno in dovolila izjeme iz zdravstvenih ali verskih razlogov.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen