V okviru priprav na predsedovanje Svetu EU na delovnem obisku v Sloveniji italijanska notranja ministrica

0

Na delovnem obisku v Sloveniji se danes mudi italijanska ministrica za notranje zadeve Luciana Lamorgese. Ministrica se bo na Brdu pri Kranju sestala z gostiteljem, notranjim ministrom Alešem Hojsom.

Po napovedih z ministrstva za notranje zadeve, se bosta notranji minister Slovenije in italijanska notranja ministrica pogovarjala o pripravah na slovensko predsedovanje Svetu EU in preprečevanju nezakonitih migracij.

Izjava za medije je predvidena ob 12.30.

Hojs in Lamorgesejeva sta se o nezakonitih migracij pogovarjala že aprila letos prek videokonference. Takrat sta se strinjala, da je sodelovanje med državama na področju notranjih zadev tradicionalno dobro, ter da je za vprašanje nezakonitih migracij treba najti skupno in celovito rešitev na ravni EU, ki bo sicer tudi med temami slovenskega predsedovanja. Oba sta tudi podprla okrepljen mandat Europola.

Hojs je podprl tudi krepitev mandata Evropskega azilnega podpornega urada EASO, ki nudi operativno pomoč državam članicam.

Na področju notranje varnosti bo sicer med slovenskim predsedovanjem Svetu EU glavni poudarek na zagotavljanju visoke ravni varnosti v EU, zlasti kot rezultat boljšega in okrepljenega policijskega sodelovanja.

Slovenija bo po napovedih med predsedovanjem EU v Rim poslala tudi policijskega atašeja.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen