Srečanje Bidna in Putina po treh urah in pol končano; veleposlanika obeh držav se vračata na svoji delovni mesti v Moskvi in Washingtonu

0

V Ženevi se je pozno popoldne končalo prvo srečanje ameriškega predsednika Joeja Bidna in ruskega predsednika Vladimirja Putina. Srečanje je trajalo približno tri ure in pol, so sporočili iz Bele hiše.

Predsednika bosta imela po pogovorih ločeni novinarski konferenci, najprej Putin, nato Biden, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Srečanje v vili La Grange je trajalo manj časa, kot sta napovedovali obe strani; ruska delegacije naj bi se pripravila na vsaj štiri do pet ur pogovorov.

Srečanje ob Ženevskem jezeru je bilo prvi vrh dveh predsednikov, odkar je Biden januarja nastopil funkcijo.

Putin: ZDA in Rusija dosegli dogovor o vrnitvi veleposlanikov

ZDA in Rusija sta se dogovorili, da se bosta veleposlanika obeh držav vrnila na svoji delovni mesti v Moskvi in Washingtonu, je danes po srečanju z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom v Ženevi dejal ruski predsednik Vladimir Putin. Pogovore je označil za konstruktivne.

“Glede vrnitve veleposlanikov na svoji delovni mesti – ameriškega veleposlanika v Moskvi in ruskega v Washingtonu – sva se strinjala, da je to vprašanje rešeno,” je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal Putin na novinarski konferenci po pogovorih. Dodal je, da se veleposlanika “vračata na svoji delovni mesti”. Kdaj točno naj bi se to zgodilo, je po njegovih besedah le tehnično vprašanje.

Ob zaostrovanju odnosov med državama je Rusija svojega veleposlanika v Washingtonu Anatolija Antonova marca poklicala na pogovore v domovino. Ameriški veleposlanik v Moskvi John Sullivan pa je aprila odpotoval v ZDA na posvetovanja, potem ko je Moskva “priporočila”, naj zaradi naraščajočih napetosti v odnosih med Rusijo in ZDA državo začasno zapusti. Rusija je sicer spomladi v odgovor na ameriške sankcije izgnala več ameriških diplomatov.

Biden: Človekove pravice bodo vedno na mizi 

Ameriški predsednik Joe Biden je ruskemu kolegu Vladimirju Putinu na današnjih pogovorih dal vedeti, da bodo ZDA še naprej obsojale kršitve človekovih pravic v Rusiji. Človekove pravice bodo vedno na mizi, je dejal na novinarski konferenci po srečanju in dodal, da je Putina tudi posvaril pred kakršnim koli vmešavanjem v ameriško demokracijo.

Potrdil je, da sta se s Putinom dogovorila, da bosta Washington in Moskva začela posvetovanja o kibernetski varnosti in o strateški jedrski stabilnosti.

Biden je izrazil prepričanje, da si njegov ruski kolega ne želi nove hladne vojne, poročajo tuje tiskovne agencije. “Mislim, da je zadnja stvar, ki si jo zdaj želi, hladna vojna,” je dejal novinarjem. Kot je dodal, je Putina opozoril, da kritična infrastruktura v nobenem primeru ne sme biti tarča kibernetskih napadov.

Odnosi med ZDA in Rusijo morajo biti stabilni in predvidljivi, je dejal Biden, ki je ton pogovorov z ruskim kolegom ocenil kot “dober” in “pozitiven”. Kot je dejal, v pogovorih ni prišlo do taktike zastraševanja, kljub različnim pogledom glede številnih vprašanj.

Sodelovati bomo morali tam, kjer imamo skupne interese, je dejal ameriški predsednik. Na vprašanje novinarjev, ali zaupa Putinu, je dejal, da za ZDA “ne gre za vprašanje zaupanja, ampak za vprašanje interesa”. Glede njegove izjave, s katero je voditelja Kremlja označil za morilca, je odgovoril, da o tem ne želi več govoriti.

Na novinarsko vprašanje, kaj bo storil, da bo v prihodnje preprečil rusko vmešavanje v ameriške volitve, je dejal, da se Putin zaveda, kakšne bi bile posledice. Rusija “obupno poskuša ohraniti svoj položaj” svetovne sile, ob nadaljnjem vmešavanju bi bila cena, ki bi jo plačala, izguba tega statusa, je dejal. Enako po njegovem velja, če umre zaprti opozicijski voditelj Aleksej Navalni. Posledice za Rusijo bi bile uničujoče, je opozoril.

Srečanje v vili La Grange iz 18. stoletja s pogledom na Ženevsko jezero je trajalo približno tri ure in pol in je zajemalo celo vrsto tem: od vprašanj nadzora jedrskega orožja, človekovih pravic, Ukrajine, do regionalnih konfliktov v Afganistanu, Siriji in Libiji.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen