Rusko sodišče s prepovedjo organizacij Navalnega omejilo njegov politični doseg

0

Sodišče v Moskvi je sledilo zahtevi tožilstva in več organizacij, ki jih vodi zaprti opozicijski voditelj Aleksej Navalni, razglasilo za ekstremistične in s tem prepovedalo njihovo delovanje. V skladu z novim zakonom tako voditelji, člani in podporniki teh organizacij ne bodo smeli sodelovati na parlamentarnih volitvah, ki bodo jeseni.

Sodišče je prepovedalo delovanje Protikorupcijske fundacije (FBK), ki jo vodi Navalni, in vse njene regionalne izpostave. To je predlagalo tožilstvo, ki je ocenilo, da te organizacije destabilizirajo “družbeno-politični položaj v državi”, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je novinarjem pred sodiščem povedal predstavnik tožilstva Aleksej Žafjarov, te organizacije “niso zgolj širile informacij, ki so spodbujale sovraštvo in odpor do vladnih predstavnikov, ampak so izvajale tudi ekstremistična dejanja”. FBK je pozivala “k skrajnim dejanjem, množičnemu uporu in je skušala v nezakonite dejavnosti vključiti tudi mladoletnike”, je pojasnil.

Odvetniki organizacije FBK so sicer že napovedali pritožbo, vendar pa naj bi bila odločitev sodišča, ki je o zadevi razpravljalo 12 ur za zaprtimi vrati, že zavezujoča in izvršljiva, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Po mnenju analitikov je poteza sodišča sicer v sozvočju z novim zakonom, ki prepoveduje sodelovanje podpornikov skrajnih organizacij na parlamentarnih volitvah. Zakon je ruski predsednik Vladimir Putin uveljavil prejšnji teden in čeprav velja na splošno za vse “skrajne organizacije”, je bil po mnenju kritikov in opazovalcev napisan zgolj zato, da bi podpornikom Navalnega onemogočili sodelovanje na volitvah.

Podporniki Navalnega so zato tudi sodni proces označili za politično motiviranega in za sredstvo utišanja politične opozicije. Navalni pa je svoje podpornike pozval, naj ne obupajo. “Dokler ste tu, ne bomo izginili,” je dejal zaprti ruski aktivist v izjavi, objavljeni na Instagramu.

Tudi drugi njegovi podporniki, ki delujejo tudi iz tujine, napovedujejo, da jih odločitev sodišča ne bo ustavila in da bodo nadaljevali svoje delo. “Zbudili smo se, se nasmejali z destruktivnim namenom in bomo – vedoč, da predstavljamo ‘nevarnost družbi’ – nadaljevali z bojem proti korupciji!” so na Twitterju zapisali v FBK. “Danes sem povedal svoji soprogi, da sem zdaj skrajnež in se torej lahko grdo vedem,” pa je med drugim tvitnil vodja FBK Ivan Ždanov.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je najnovejšo odločitev sodišča označil kot “doslej najbolj resen poskus ruske vlade, da zatre neodvisno politično opozicijo in protikorupcijske preiskave ter ukine vpliv politične mreže Navalnega” pred septembrskimi volitvami dume. Kot je še dodal, gre za “neutemeljeno odločitev, ki potrjuje negativen vzorec sistematičnega zatiranja človekovih pravic in temeljnih svoboščin, zapisanih v ruski ustavi”. Rusijo je pozval, naj spoštuje svoje mednarodne obveznosti in zaveze.

Na odločitev moskovskega sodišča so se odzvali tudi v Washingtonu in opozorili, da to več tisoč ljudi, zaposlenih v organizaciji, prostovoljcev in na tisoče podpornikov po vsej Rusiji izpostavlja kazenskemu pregonu in zaporu “zgolj zato, ker izvajajo pravico do osnovnih človekovih pravic, ki jih zagotavlja ruska ustava”. “S tem dejanjem je Rusija kriminalizirala enega od še preostalih neodvisnih političnih gibanj v državi,” je dejal tiskovni predstavnik State Departmenta Ned Price in hkrati pozval k takojšnji izpustitvi Navalnega.

Na te kritike je medtem že odgovorila tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova, ki je stopila v bran sodišču ter hiter in oster odziv tujine na razsodbo označila kot potrditev tega, da Navalni dejansko sodeluje s tujimi vladami. “To pomeni, da so sami politično vpleteni v to zgodbo,” je menila v pogovoru za radio in dodala še, da Washington s svojim odzivom v bistvu razkriva svoje “agente”.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen