Prvo senzorično ocenjevanje piva

0

Na novinarski konferenci je GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij predstavila prvo senzorično ocenjevanje piva, ki je potekalo v sodelovanju z Inštitutom za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije (IHPS). Gre za pomembno aktivnost akcijskega načrta strateškega razvojno-inovacijskega partnerstva SRIP HRANA s področja trajnostne pridelave hrane. 

Ob tej priložnosti je dr. Tatjana Zagorc, direktorica GZS-Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij, tudi v vlogi koordinatorke SRIP HRANA povedala, da je cilj SRIP HRANA spodbujanje sodelovanja med izobraževalnimi ustanovami, raziskovalnimi centri in gospodarstvom ter osredotočanje na sektorske izzive. Ob tem je še dodala: »S prvim senzoričnim ocenjevanjem smo pristopili k skupinski promociji in k izpostavitvi najboljših med zelo dobrimi. Kakovost končnih izdelkov je resda v ospredju, ne pozabimo pa na glavno sporočilo Združenja slovenskih pivovarjev, ki se nanaša na tudi zmerno, odgovorno in kulturno uživanje piva.« 

Bojan Cizej, direktor IHPS je dodal: »Veseli nas, da smo v sodelovanju z GZS-ZKŽP v okviru aktivnosti strateškega razvojno-inovacijskega partnerstva SRIP HRANA, izvedli 1. senzorično ocenjevanje slovenskih piv za znak odlične kakovosti.« Kot je dejal, želijo predstaviti in nadgraditi tista piva, ki so v tekočem letu pokazala največjo odličnost senzoričnega mojstrstva. To pa se jim zdi pa še posebej pomembno v času, ko se njihovi pivovarji ob skoraj 12-mesečnem brezdelju soočajo z velikimi težavami pri preživetju. 

Mag. Boštjan Štrajhar, direktor Zavoda za kulturo, šport in turizem Žalec je na dogodku še izpostavil, da so od samega začetka Fontane piv Zeleno zlato želeli, da so prestolnica slovenskega pivovarstva in se zato odločili, da bodo promocijsko zgodbo povezali z najžlahtnejšimi mikro pivovarji in jim pomagali prebroditi težave po dolgem zaprtju te gospodarske dejavnosti.« 

Razglasitev letošnjih nagrajenih piv in podelitev znaka Pivo odlične kakovosti 2021 bo potekala v Žalcu, 18. junija 2021, s pričetkom ob 18. uri na prizorišču Fontane Zeleno zlato. 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen