Prvo senzorično ocenjevanje piva in odličnost senzoričnega mojstrstva

0

GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij je organizirala prvo senzorično ocenjevanje piva, ki je potekalo v sodelovanju z Inštitutom za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije (IHPS). Gre za pomembno aktivnost akcijskega načrta strateškega razvojno-inovacijskega partnerstva SRIP HRANA s področja trajnostne pridelave hrane.  

Na letošnji razpis SRIP HRANA se je odzvalo 20 pivovarjev iz vse Slovenije, pri čemer so prijavili 43 vzorcev piva. Slednje je organizator senzoričnega ocenjevanja primarno razdelil v 9 kategorij: svetli in temni ležaki, pale ale, NEIPA, IPA, porter, stout, pšenično pivo in skupina specialnih piv. 

Strokovni senzorični panel v sestavi predstavnikov IHPS, predstavnikov Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in neodvisnih strokovnjakov, je na osnovi kompleksnega ocenjevalnega lista za vsak posamezen vzorec ovrednotil različne senzorične lastnosti: videz, vonj, okus in teksturo ter grenčico vzorcev. Panel je ocenjeval skladnost vzorcev z jasno postavljenimi strokovnimi merili, posebna pozornost pa je bila namenjena profesionalni izvedbi senzoričnega ocenjevanja v skladu z mednarodnimi priporočili. 

Najboljši med zelo dobrimi  

Namen organizacije prvega senzoričnega ocenjevanja piva je bilo spodbujanje zavedanja o bogastvu odličnih slovenskih piv ter odličnost senzoričnega mojstrstva. Pivovarski sektor pa tudi že uvaja novejše tehnike in tehnologije varjenja piva, kar se pozna v končnih izdelkih in kar je lahko novost na slovenskem trgu. Gre za pomembno aktivnost izvajanja akcijskega načrta SRIP HRANA in projekt sodelovanja med partnerji SRIP HRANA za namene razvoja sektorja pivovarstva Slovenije. 

»Pandemija Covid-19 je močno zaznamovala naš prostor in delo, ki ga opravljamo za naše člane in različne sektorje. Pivovarski sektor se je znašel v nezavidljivem položaju, zatorej je vsakršna aktivnost, ki pripomore k razvoju in promociji sektorja, nujna. SRIP HRANA temelji na izvajanju akcijskega načrta, ki opredeljuje konkretne aktivnosti, pivovarska veriga vrednosti pa stremi tudi k razvoju sektorja. S prvim senzoričnim ocenjevanjem smo pristopili k skupinski promociji in k izpostavitvi najboljših med zelo dobrimi,«je povedala dr. Tatjana Zagorc, direktorica GZS-Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij, tudi v vlogi koordinatorke SRIP HRANA. 

Slavnostna razglasitev letošnjih nagrajenih piv in podelitev znaka Pivo odlične kakovosti 2021 bo potekala v Žalcu, 18. junija 2021, s pričetkom ob 18. uri na prizorišču Fontane Zeleno zlato. 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen