Premier Janša ob zagonu nove papirne linije v Palomi: V zadnjih tednih skoraj ni dneva, da v katerem od slovenskih podjetij ne bi odpirali novih proizvodnih zmogljivosti

2

V sladkogorski tovarni papirja Palomi so tudi uradno zagnali novo papirno linijo. Gre za največjo investicijo v slovensko papirniško industrijo v zadnjih 40 letih, ki je skupaj vredna 41 milijonov evrov, z njo pa bodo v podjetju občutno povečali učinkovitost in hitrost proizvodnje. Odprtja se je udeležil predsednik vlade Janez Janša.

Janša je v nagovoru spomnil, da v zadnjih tednih skoraj ni dneva, da v katerem od slovenskih podjetij ne bi odpirali novih proizvodnih zmogljivosti ali polagali temeljne kamne za nove naložbe. V luči precej zahtevnega leta je dejal, da je epidemija na samem začetku v številnih zahodnih državah pokazala, da nekatere stvari niso samoumevne, zato je kljub njihovi ekonomski razvitosti v prvih tednih med drugim začelo zmanjkovati higienskih izdelkov.

“Začeli smo se zavedati, da to ni nekaj samoumevnega in zgolj predelan papir, pač pa tudi eden od simbolov civilizacije. V Sloveniji je to dejstvo že 140 let, torej od prvih začetkov Palome, in v prihodnje bo to še toliko bolj pomembno. Pomembno je, da imamo določeno proizvodnjo tudi doma in znotraj EU ter tako v času krize na zmanjka naenkrat vsega. Epidemija je zato naš pogled na investiranje in delovanje globalnega trga v veliki meri spremenila,” je v slovesnem nagovoru dejal Janša, ki sta se mu na dogodku pridružila gospodarski minister Zdravko Počivalšek ter minister za okolje in prostor Andrej Vizjak.

Kot je še dodal, zato obstajajo običajne investicije, in take, ki imajo tudi strateško dodano vrednost, takšno pa ima po njegovem tudi Palomina.

Hkrati je napovedal bistveno izboljšanje poslovnega okolja za podjetništvo v Sloveniji ter omenil, da je v državnem zboru prvi paket protibirokratskih paketov, ki bodo pomembno skrajšali postopke in odpravili vso birokratsko navlako, prav tako pa obsežen predlog davčnih sprememb, s katerimi želijo ljudem zagotoviti večje plače brez tega, da bi se povečali stroški podjetnikov.

V Palomi bodo z dvigom proizvodnih zmogljivosti po besedah predsednika uprave Richarda Žigmunda zadostili povečanim potrebam na trgu jugovzhodne Evrope, Nemčije, Avstrije in Švice, podjetje iz Sladkega vrha pa bo s tem postalo kompetenčni center znotraj slovaške skupine SHP za visokokakovostne izdelke higienskega papirja in vodilni proizvajalec v regiji.

Pri investiciji je šlo za logistično zahteven projekt, zlasti zaradi transporta sestavnih delov novega papirnega stroja iz Italije v Sladki Vrh. V začetku lanskega marca so morali zaradi izbruha epidemije montažo novega stroja začasno ustaviti, a so projekt z zaustavitvijo in demontažo starega papirnega stroja, ki je bil v uporabi od leta 1977, kmalu nadaljevali.

Nova linija bo zaradi višje hitrosti in večje širine matičnih zvitkov povečala njihove proizvodne zmogljivosti iz 65.000 na 90.000 ton letno. Ob tem bodo izboljšali kakovost papirja in končnih izdelkov ter zmanjšali operativna tveganja. Ob pozitivnih učinkih za zaposlene in okolje bo naložba bistveno prispevala k optimizaciji proizvodnega portfelja znotraj skupine in k boljši celoviti učinkovitosti opreme.

Naložba v tehnično posodobitev podjetja ob papirnem stroju s hitrostjo proizvodnje do 2000 metrov na minuto vključuje še sodobni previjalec papirja in novo avtomatično skladišče za matične zvitke. Za novo linijo je poskrbel italijanski proizvajalec Toscotec, ta pa bo proizvajala 5,5 metra širok papir s hitrostjo proizvodnje do 2000 metrov na minuto, kar pomeni dnevno proizvodnjo 220 ton.

Skupina SHP je vodilni proizvajalec higienskih papirnih izdelkov v centralni in jugovzhodna Evropi s prihodki nad 200 milijonov evrov, kar vključuje prodajo izdelkov pod blagovnimi znamkami Harmony in Paloma. Zaposluje več kot 1800 ljudi, nadzira pa jo skupni lastnik Eco Investment, zasebni holding s sedežem na Češkem, katere lastnik je Milan Filo. Paloma je del skupine od leta 2017.

Št. komentarjev: 2
  1. Pubec pravi

    On bi še to opravil po tweeterju, če bi šlo

  2. Johan pravi

    Bravo čehi!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen