Po oceni direktorja SCNR je ob začetku II. svetovne vojne na Slovenskem prišlo do trojne tragedije

0

Na Slovenskem je leta 1941 prišlo do trojne tragedije. Prva je bila vojaška okupacija in razkosanje ozemlja, druga okupatorjev teror, tretja pa monopolizacija upora s strani Komunistične partije Slovenije, je na simpoziju ob 80. obletnici začetka II. svetovne vojne v Pivki ocenil direktor Študijskega centra za narodno spravo Tomaž Ivešić.

Ivešić je v uvodu simpozija izpostavil, da okoliščine začetka druge svetovne vojne na Slovenskem še vedno nimajo enoznačne interpretacije, pri čemer je vprašanje, če bo do tega sploh kdaj prišlo. Mnenja zgodovinarjev se namreč krešejo o številnih vprašanjih – od vprašanja pristopa Jugoslavije k trojemu paktu, domnevne kolaboracije predvojne SLS z nacisti, 26. aprila in ustanovitve Protiimperialistične fronte do monopolizacije upora in začetka revolucionarnega terorja, je dejal.

Različne razlage se po njegovih besedah pojavljajo, ker določeni zgodovinarji svojih tez in teorij niso pripravljeni podrediti zgodovinskim virom in dejstvom. “Res zgodovinopisje ni in nikoli ne bo objektivno, ker zgodovinarji sami tudi podzavestno vplivamo na tolmačenje in razumevanje preteklosti, toda če želimo imeti vrhunsko zgodovinopisje, mora biti to nepristransko, brez selektivne uporabe virov ali zamolčanja raziskav, ki nasprotujejo našim lastnim tezam,” je dejal.

Po oceni direktorja Parka vojaške zgodovine Pivka Janka Boštjančiča je 80. obletnica začetka druge svetovne vojne druga zelo pomembna obletnica v letošnjem letu, takoj za 30. obletnico nastanka samostojne države. Druga svetovna vojna je namreč dodobra pljusknila tudi čez slovensko ozemlje.

Slednje je po njegovih besedah posledica prostora, na katerem živimo, saj gre za eno od vojaško strateško najpomembnejših območij v Evropi. “Povsem naivno bi bilo zato pričakovati, da se bo globalni spopad, ki se je razplamtel komaj 20 let po koncu prve svetovne vojne, povsem izognil našemu prostoru,” je dejal.

Podaril je pomen prizadevanj za mir v svetu in za stabilnost demokratičnih družbenih ureditev. “Mir pač ni večen in njegovega pomena se pogosto zavemo šele, ko ga ni več ali pa je resno ogrožen,” je dejal.

Simpozij z naslovom Tragedija 1941, ki ga prenašajo tudi na spletu, sta v Pivki pripravila Študijski center za narodno spravo (SCNR) in Park vojaške zgodovine Pivka. Po uvodnih nagovorih Ivešića in Boštjančiča začenjajo s paneli, na katerih bo začetek II. svetovne vojne iz različnih vidikov osvetlilo več razpravljavcev. Med drugim bo Tamara Griesser Pečar govorila o preseljevanju duhovnikov in redovnikov po okupaciji, Jože Možina o slovenskih političnih silah ob napadu na Jugoslavijo, Vida Deželak Barič pa o Komunistični partiji Slovenije med revolucijo in osvobodilnim bojem.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen