Minister Poklukar napovedal mobilizacijo vseh zmogljivosti za cepljenje

0

Minister za zdravje Janez Poklukar je ob obisku v Novi Gorici napovedal mobilizacijo vseh razpoložljivih zmogljivosti za cepljenje proti covidu-19. Med drugim je napovedal oblikovanje mobilnih cepilnih enot. Začeli bodo v Mariboru in na Ptuju. Poudaril je, da je cepljenje privilegij, zato je ljudi pozval, naj ga v čim večji meri izkoristijo.

Poklukar je povedal, da se z vsemi zdravstvenimi domovi v Sloveniji pogovarjajo o oblikovanju mobilnih cepilnih enot, v kar bodo vključili tudi koncesionarje. “Že jutri začenjamo v Ljubljani, tudi s pomočjo koncesionarjev,” je dejal. Nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja proti covidu-19 Jelko Kacin je na vladni novinarski konferenci napovedal, da bosta v Ljubljani v sredo dve mobilni enoti, ena v Filipovem dvorcu pri Tromostovju, druga pa v Tivoliju.

Znova so za cepljenje po ministrovih besedah aktivirali bolnišnice, “ki bodo v naslednjih dneh pristopile k cepljenju vseh, ki bodo obiskovali njihove ambulante ali pa bodo hospitalizirani”. “Želimo čim bolj angažirati vse razpoložljive enote v zdravstvu, da omogočimo cepljenje,” je dejal.

Mobilne enote bodo različne in po ministrovih besedah odvisne od razmer v posameznih lokalnih okoljih. Nekje bodo nadaljevanje zdajšnjih vstopnih točk za testiranje, drugje bodo šle na teren posebne enote, odvisno od razmer in zmožnosti.

Cepiva je po Poklukarjevih navedbah dovolj, zato so tudi sprostili naročanje na cepljenje, hkrati je mogoča izbira cepiva.

Pozval je k temu, “da prestopimo prag skepse v moderno znanost, ji zaupamo, se cepimo in na ta način, če ne prej, morda za božič, dočakamo božične praznike, kot smo jih poznali zadnja leta”. “Cepimo se, cepimo se, in še enkrat, cepimo se,” je pozval.

Glede nekaterih pomislekov, da je morda kampanja za cepljenje prešibka, je odgovoril, da so ves čas dejavni, kolikor je le mogoče, “je pa res, da na samem začetku ni bilo na voljo toliko cepiva, kot je bilo interesentov, kar pa se zdaj spreminja”.

Na vprašanje, ali drži, da je v skladiščih 300.000 odmerkov cepiva AstraZenece, ki jim bo rok uporabnosti potekel konec julija, je odgovoril, da je res, da je trenutno v skladiščih največ cepiva AstraZenece in da imajo cepiva različne roke uporabnosti. Nacionalni inštitut za javno zdravje po njegovih besedah roke uporabnosti ves čas spremlja in si prizadeva, da gredo cepiva pravočasno ven. V kolikor pa bi bili z roki v stiski, pa verjame, da bodo našli pot, da bi cepivo prodali ali donirali kam drugam.

Potrdil je, da bo covidno potrdilo namenjeno vsem državljanom in da bo brezplačno. Kot je danes dejal Kacin, implementacija evropskega digitalnega covid potrdila poteka dobro in po načrtih, več informacij o tem pa je po napovedih pristojnih pričakovati v četrtek.

Kacin je izpostavil tudi poziv vlade NIJZ, naj oblikuje jasno stališče, ali je treba spremeniti prakso cepljenja, in sicer ali pri tistih, ki so s prvim odmerkom dobili cepivo AstraZenece, pri drugem odmerku uporabiti cepivo mRNK. Sicer pa za zdaj še vedno velja, da se za cepljenje z obema odmerkoma cepi z istim cepivom, pa je dejala epidemiologinja Irena Grmek Košnik z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Kot je še izpostavil Kacin, vlada od ponedeljka od vseh svojih funkcionarjev pričakuje tudi aktivno držo glede promocije cepljenja, zato je naložila vsem ministrom in državnim sekretarjem, da pri obiskih na terenu in vseh javnih nastopih komunicirajo dobrobit cepljenja.

Precejšnje število starejših od 50 let namreč ostaja necepljenih, predvsem pa starejših od 75 let, ki bi v primeru ponovnega izbruha bolezni lahko doživeli okužbo s težjim potekom. “Noben napor v tem trenutku ne sme biti odveč, da družinski zdravniki vzpostavijo stik s temi ljudmi, ki praviloma živijo sami ali pa pri sorodnikih in jih povabijo k cepljenju,” je pozval Kacin. Opozoril je še, da je glavnina tistih, ki jih s težjim potekom bolezni trenutno zdravijo v bolnišnicah veliko mlajša kot lani, saj so stari od 35 do 55 let.

Poklukar je Novo Gorico obiskal v okviru kampanje Nalezimo se dobrih navad – cepimo se in se tam srečal s predstavniki občine in novogoriških zdravstvenih organizacij. Podžupanja Damjana Pavlica je v skupni izjavi za medije ob obisku povedala, da imajo v občini precepljenih 25 odstotkov občanov, kar ni majhna številka, cepila pa se je tudi sama.

Direktorica Zdravstvenega doma Nova Gorica Petra Kokoravec je povedala, da je bilo od 60.000 prebivalcev, kolikor jih pokriva njihov zdravstveni dom, do zdaj z vsemi odmerki cepljenih 17.700 ljudi. Trenutno so na stopnji, ko so seznami prijavljenih na cepljenje skorajda izčrpani. Cepiti jih morajo še 1000, zato postopoma prehajajo v stopnjo, ko bodo omogočili prosto cepljenje. Temu bodo dnevno namenili vsaj dve uri, na izbiro pa bodo vsa cepiva.

Poklukar se je v današnji izjavi dotaknil tudi razmer v Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca Nova Gorica, kjer se zapleta z imenovanjem direktorja s polnim mandatom in jo je danes tudi obiskal. Med drugim so spregovorili o kadrovski problematiki, poslovanju in razmerah, povezanih z epidemijo. Bolnišnica po njegovih besedah posluje uravnoteženo, glede imenovanja direktorja pa je predsednici sveta zavoda Metki Jelinčič Maraž predlagal, da v najkrajšem možnem času objavi razpis za novega direktorja.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen