Merklova opozarja, da zaradi različice delta še ni konec pandemije, potrebna je še nadaljnja previdnost

0

Kljub napredku v procesu cepljenja in upadanju okužb je v Evropski uniji še prezgodaj, da bi pozabili na novi koronavirus, je opozorila nemška kanclerka Angela Merkel po koncu vrha EU v Bruslju. O koncu pandemije še ni mogoče govoriti zaradi širjenja nove, bolj nalezljive različice koronavirusa delta, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“V luči različice delta žal ne moremo reči, da gremo proti koncu pandemije,” je Merklova povedla novinarjem po vrhu EU v Bruslju. Opozorila je, da je potrebna previdnost, saj povečanje števila okužb opažata tudi Izrael in Velika Britanija, kjer je precepljenost višja. Prebivalce poziva, naj še vedno nosijo maske v zaprtih prostorih in naj se redno testirajo in s tem omejijo širjenje virusa.

Po njenih besedah ni vprašanje, ali se bo različica delta, ki so jo prvič identificirali v Indiji, razširila, vprašanje je le, kako hitro se bo širila. Zato je ključno, da so državljani cepljeni z dvema odmerkoma cepiva, saj to zagotovi dobro zaščito pred novo, bolj nalezljivo različico.

Za cepljenje se je zavzela tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki je prav tako izrazila zaskrbljenost zaradi nove različice. “Moramo cepiti, cepiti, cepiti. To je najboljša strategija, ki nam je na voljo za zaščito pred novimi različicami,” je von der Leyenova dejala na ločeni novinarski konferenci.

Voditelji EU so v pogovorih v četrtek prav tako izrazili svojo zaskrbljenost. Skupno so se zavezali, da bodo pozorni in usklajeni v zvezi z razvojem situacije.

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) pričakuje, da bo različica delta do avgusta predstavljala 90 odstotkov vseh novih okužb s koronavirusom v EU. Njihovi podatki kažejo, da je trenutno 58 odstotkov odraslih v EU prejelo vsaj en odmerek cepiva proti koronavirusu, 35 odstotkov pa jih je v celoti cepljenih.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen