Grujović med osamosvojitveno vojno grozil s teroristično akcijo, po tridesetih letih pa ga je slovensko sodišče oprostilo

0

Na novomeškem sodišču se je končalo sojenje pripadniku nekdanje JLA Dragomirju Grujoviću, ki je med osamosvojitveno vojno grozil z razstrelitvijo cistern za gorivo, zaradi česar so morali iz okolice evakuirati nekaj sto ogroženih prebivalcev. Grujović je v trideset letnem sojenju uspel prepričati sodišče, da je nedolžen, kar je še ena sramota v seriji sojenj za vojna hudodelstva, ki so jih med slovensko osamosvojitveno vojno zagrešili posamezni jugo oficirji in podoficirji.

Grojović je bil podoficir v mokronoškem vojaškem skladišču goriva, ki mu je poveljeval oficir Branimir Furlan. Furlan se je s takratno Terotorialno obrambo dogovarjal za predajo skladišča. Prav tako je k temu nagovarjal svoje podrejene. Večina se je s predlogom Furlana strinjala, Grujović pa se je s še nekaj vojaki uprl. Med sporom je Grojović celo streljal na Furlana in ga precej hudo ranil v dimlje. Na ta način je Grujović prevzel poveljevanje. Večina vojakov je pobegnila. Grujović se je zavedal, da je preostanek enote, ki je štel sedem vojakov, vojaško prešibak, zato se je odločil za teroristično grožnjo. Med pozivi k predaji je grozil z razstrelitvijo skladišča, s čimer je povzročil splošno nevarnost za okoliške vasi in njene prebivalce, ki so jih iz previdnosti evakuirali.

Med osamosvojitveno vojno so jugoslovanski oficirji pogosto izbirali civilne cilje. Povzročali so smrtne žrtve in ranjene ter materialno škodo. Do danes vključno z Grujovićem še ni nihče odgovarjal za svoja ravnanja in dejanja, kar je glede na videno nedvomno velik madež in sramota za slovanska tožilstva, sodišča in sodnike.

Furlanu je po streljanju nekako uspelo pobegniti in je prestopil na slovensko stran ter kasneje naredil vojaško kariero. Služboval je na različnih delovnih nalogah doma in v tujini. Med drugim je bil tudi poveljnik 1. brigade kot udarne sile SV, poveljnik sil SV in namestnik načelnika Generalštaba SV. Pred kratkim se je upokojil kot brigadir Slovenske vojske.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen