Evropski poslanec dr. Milan Zver na slovesnosti ob 30. obletnici prve zaprisege slovenskih vojakov

0

(2. junij 2021) Evropski poslanec dr. Milan Zver se je skupaj s soprogo dr. Andrejo Valič Zver udeleižil slovesnosti ob 30. obletnici prve zaprisege slovenskih vojakov, ki je potekala v torek, 1. junija 2021 na Igu. 

Pred tridesetimi leti, natančneje, 2. junija 1991, je v učnih centrih na Igu in v Pekrah pri Mariboru slovesno zaprisegla prva generacija vojaških nabornikov, ki so služili v Teritorialni obrambi. Prvič v zgodovini Slovencev so tako naborniki služili vojaško obveznost v slovenski vojski. Po slovesnosti in podpisu prisege je takratna prva generacija 270 mladih fantov pričela služiti vojaški rok v času, ko je jugoslovanska armada pripravljala agresijo na Slovenijo.

Slavnostni govornik na slovesnosti je bil predsednik vlade Janez Janša, ki je med nagovorom med drugim poudaril, da prisega prvih nabornikov leta 1991 na Igu in v Pekrah ni bila toliko pomembna z vojaškega vidika, kajti, ne nazadnje, 300 pripadnikov, ki šele začenjajo usposabljanje v vojaškem smislu, ni neka velika vojaška sila, še posebej ne v razmerah, ki so vladale v Sloveniji, je pa to bilo silnega moralnega pomena za Slovenijo. “To je bil namreč zadnji dokaz Slovenkam in Slovencem, da je država, ki šele nastaja, pripravljena na najpogumnejši korak v svoji zgodovini, da je pripravljena najusodnejši korak narediti resno, ne operetno, ga zavarovati, braniti in vztrajati do konca,” je dejal predsednik vlade. Ob tem je poudaril tudi, da če nismo sposobni zagotavljati lastne varnosti, nismo sposobni zagotavljati stabilnosti, in če ni stabilnosti, ni gospodarskega razvoja, ni napredka in ni blaginje.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen