Biden začel evropsko turnejo ob napovedi donacije cepiva revnim državam

0

Ameriški predsednik Joe Biden je v sredo zvečer s prihodom v Veliko Britanijo začel svojo prvo turnejo v tujini, med katero se bo danes sestal z britanskim premierjem Borisom Johnsonom. Po poročanju ameriških medijev bo te dni naznanil, da bodo ZDA od Pfizerja kupile 500 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19 in jih podarile revnim državam.

Biden, ki bo v britanskem Cornwallu od petka sodeloval na vrhu voditeljev držav G7, se bo konec tedna srečal še z britansko kraljico Elizabeto II., nato pa v okviru turneje odpotoval v Bruselj, kjer bo sodeloval na vrhu Nata in se srečal z voditelji EU. Turnejo bo končal prihodnjo sredo s srečanjem z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom v Ženevi.

Ameriški mediji so na podlagi dobro obveščenih virov iz Bele hiše poročali, da bo predsednik Biden danes ali v naslednjih dneh objavil, da bodo ZDA revnim državam podarile 500 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19. Bidnov svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan je dopisnikom Bele hiše na letalu do Velike Britanije povedal, da bo predsednik ZDA svoj prvi obisk v tujini, odkar je 20. januarja prevzel položaj, začel z veliko novico o cepivih.

Sullivan ni šel v podrobnosti pred Bidnovo najavo, vendar pa so mediji neuradno izvedeli, da gre za 500 milijonov odmerkov cepiva, ki bodo večinoma namenjene državam v razvoju. “Mi smo bili zaloga za demokracijo v drugi svetovni vojni in sedaj bomo zaloga za cepiva,” je dejal Sullivan.

Ob prihodu na Otok v sredo je sicer ameriški predsednik v oporišču v angleškem Mildenhallu, kjer je nagovoril ameriške vojake, Rusiji znova sporočil, da si nikakor ne želi konflikta z njo, ampak “stabilnega in predvidljivega odnosa”. A kot je bil jasen, bodo ZDA na vse morebitne “škodljive dejavnosti” ruske vlade odgovorile odločno in smiselno, poroča britanski BBC.

Medtem ko so odnosi z Rusijo zaradi vrste različnih vprašanj na nizki točki, je Biden v sredo ameriškim zaveznicam zatrdil, da je odločen okrepiti vezi z njimi, potem ko so se te pod njegovim predhodnikom Donaldom Trumpom občutno poslabšale. Kot je dejal, želi “na vsaki točki” svojega prvega predsedniškega obiska v Evropi jasno pokazati, da “so se ZDA vrnile in da se demokracije tega sveta skupaj spopadajo z najtežjimi izzivi in vprašanji, ki so za našo prihodnost najpomembnejša”.

Glede Bidnovega današnjega srečanja z britanskim premierjem francoska tiskovna agencija AFP izpostavlja, da naj bi ta po načrtih postavil temelje novemu paktu kljub senci, ki jo na t. i. poseben odnos med Londonom in Washingtonom mečejo brexit in njegove posledice na Severnem Irskem, zaradi česar naj bi ameriški diplomati po naročilu Bidna ob obisku tudi okrcali britanske kolege.

Kot poroča AFP, gre za nekakšno posodobljeno verzijo Atlantske listine, ki sta jo leta 1941 podpisala Winston Churchill in Franklin D. Roosevelt in v kateri sta opredelila svoj pogled na tedanje razmere, se zavezala uničenju nacizma in fašizma, ter obenem zastavila cilje za to, kakšen naj bo svet videti po vojni.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen