Vrednost bitcoina zdrsnila pod mejo 39.000 dolarjev, analitiki pričakujejo še dodatno padanje

0

Vrednost kriptovalute bitcoin je danes prvič po več kot treh mesecih zdrsnila pod psihološko mejo 39.000 dolarjev, potem ko je Kitajska napovedala, da ne bo dovolila transakcij s kriptovalutami in posvarila vlagatelje pred špekulativnim trgovanjem z njimi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Trgovanje s kriptovalutami je sicer na Kitajskem od leta 2019 z namenom preprečevanja pranja denarja prepovedano, voditelji pa skušajo preprečiti, da bi ljudje gotovino prenašali v tujino. V državi se namreč po navedbah AFP opravi okoli 90 odstotkov svetovne menjave v tem sektorju.

Tri institucije, ki jih podpira država, kitajsko nacionalno združenje za internetno financiranje, kitajsko bančno združenje ter kitajsko združenje za plačila in kliring, so v izjavi za javnost izpostavila, da so vrednosti kriptovalut strmo poskočile in strmo padle, špekulativno trgovanje s kriptovalutami pa da se je obnovilo.

Ob tem so poudarile, da nihanja cen resno ogrožajo premoženje ljudi in motijo normalno gospodarsko in finančno ureditev. V izjavi so potrošnike posvarile pred špekulacijami in dodale, da izgube v investicijskih transakcijah nosijo potrošniki sami, saj jim kitajska zakonodaja ne nudi zaščite.

Vrednost bitcoina je danes zdrsnila s 45.600 na 38.570 dolarjev, kar je najnižja raven od začetka februarja in precej pod rekordnimi 64.870 dolarjev, okoli katerih se je gibala v zadnjih mesecih. Analitiki so po poročanju AFP opozorili, da bi se lahko vrednost bitcoina spustila do ravni 30.000 dolarjev.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen