Vodje kulturnih ustanov sproščanje ukrepov preučujejo, v SNG Maribor že konec tedna dve premieri

0

Vodje kulturnih ustanov preučujejo sproščanje ukrepov za kulturne prireditve, kot jih je v sredo sprejela vlada, zato jih po besedah Mateja Šarca iz Slovenske filharmonije in Uroša Korenčana iz Lutkovnega gledališča Ljubljana še ni mogoče komentirati. Oba sta sicer ta korak pozdravila. V SNG Maribor pa bodo že konec tedna ponudili dve premieri.

Vršilec dolžnosti direktorja Slovenske filharmonije Matej Šarc s sprejetim odlokom še ni seznanjen, zato ga še ne more komentirati, vedno pa je, kot je povedal za STA, potreben določen čas, da se stvari operativno postavijo. Je pa pozdravil korak v smeri sproščanja kulturnih prireditev.

Podobnega mnenja je tudi direktor Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL) Uroš Korenčan: “Moj trenutni odziv bi bil, da je težko komentirati, dokler odloka ne preberem, ker je trenutno precej nejasnosti.” Kljub temu je poudaril, da gre za premik na bolje, za začetek odpiranja, za katerega je bilo po njegovih besedah že ves čas jasno, da bo postopno.

“Za neživljenjske ali diskriminatorne določbe odloka pa sem prepričan, da jih bo znala vlada v čim krajšem času odpraviti in da gremo s tem v čim bolj polnokrvno sezono 2021/2022.” Postopno odpiranje že ob koncu sezone 2020/2021 jim bo po Korenčanovih besedah “omogočilo vsaj ali pa samo to”, da testirajo izvajanje ukrepov in spromovirajo prihodnjo sezono.

Kot je povedal za STA, v LGL računajo na omejitve do konca tekočega koledarskega leta pri kapacitetah – “da bo sigurno nek razmak med publiko potreben in da bodo posledično tudi lastni prihodki okrnjeni, ker ne bomo mogli prodajati polnih dvoran”. Računajo pa, odvisno sicer od javnozdravstvene slike, ki je neznanka, da bi v naslednjem letu lahko začeli delati normalno.

Ob tem je še dodal, da so ob trenutnih ukrepih odpiranja določene specifike povsem zanemarjene, kot so predstave za otroško publiko ali zaključene predstave za šole. “V zvezi s tem nimamo še pravega sproščanja, so stvari, ki jih bodo morali še dodajati tem ukrepom ali pa bodo v nadaljnjem sproščanju popravljene,” je prepričan Korenčan.

Tudi predsednik Art kino mreže Slovenije Jure Matičič je za STA povedal, da spremembe ukrepov še proučujejo, prav tako pozdravljajo zviševanje dovoljenega števila udeležencev na kulturnih in drugih prireditvah. Se jim pa zdi zelo škodljiva omejitev, da bo obisk možen le ob negativnem testu, cepljenju ali prebolelosti covida-19.

Ocenjujejo namreč, da se glede na stanje precepljenosti in prebolelosti število potencialnih obiskovalcev zniža za dve tretjini, poleg tega dvomijo, da bi se bili ljudje pripravljeni testirati samo za ogled filma. Tovrstna omejitev se jim zdi še posebej škodljiva v luči tega, da je kino dokazano zelo varno prizorišče.

V SNG Maribor pa s sproščanjem ukrepov za kulturne prireditve napovedali, da bodo občinstvu ponovno odprli vrata v soboto s premiero kultne ameriške drame Tennesseeja Williamsa Mačka na vroči pločevinasti strehi v režiji Jana Krmelja ter v nedeljo s premiero plesno-glasbenega projekta Carmina Burana v koreografiji Edwarda Cluga in pod taktirko Simona Krečiča.

Kot je za STA povedal tiskovni predstavnik Alan Kavčič, ju bodo izvedli pod pogoji, ki jih je napovedala vlada – “ob omejenem številu gledalcev, a publika, ki se kvalificira, bo lahko že prišla“. Obisk je po njegovih besedah omejen na 50-odstotno zasedenost dvorane, v kateri bo veljal drugačen sedežni red kot je veljal pred epidemijo, ker je treba zagotoviti distanco. “Nam se bo to izšlo,” je še dodal Kavčič.

Vlada je v sredo sklenila, da bo na prireditvah zunaj in v notranjih prostorih možna 50-odstotna zasedenost sedišč, pri čemer bo udeležba dopustna le ob negativnem testu, cepljenju ali prebolelosti covida-19.

Na ministrstvu za kulturo so za STA pojasnili, da je pogoj 50-odstotne zasedenosti omogočen takrat, ko ponudnik kulturne storitve zagotovi sedišča – npr. kinematografske storitve, gledališča itd. Ob tem se najprej še vedno upoštevajo vsi drugi epidemiološki ukrepi, med drugim tudi 1,5 metrska razdalja med ljudmi.

Knjižnice, muzeji in galerije bodo lahko po novem sprejeli do 50 ljudi, ob upoštevanju varnostne razdalje, pri tem pa odpade pogoj enega obiskovalca na 20 kvadratnih metrov, kot velja trenutno. Naštete ustanove morajo ob izvajanju dogodkov, kjer bodo zagotovljena sedišča, denimo koncertov, filmskih projekcij in podobno, upoštevati omejitev 50-odstotne zasedenosti sedišč, seveda ob pogoju ustrezne varnostne razdalje, kot jo priporoča Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Kot so še pojasnili na ministrstvu, novela odloka začne veljati naslednji dan po objavi v uradnem listu.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen