V več državah obsežna operacija proti ‘Ndrangheti, policija zasegla za več milijonov evrov premoženja

0

V okviru obsežne evropske protimafijske operacije so v Italiji, Nemčiji, Španiji in Romuniji danes aretirali več oseb in po trditvah preiskovalcev zadali hud udarec vplivni kalabrijski mafijski združbi ‘Ndrangheta. V akciji, ki jo vodi državno tožilstvo v italijanskem Torinu, je samo v Italiji sodelovalo 300 policistov.

Operacijo so poimenovali Platinum in je bila usmerjena proti dvema klanoma ‘Ndranghete – družinama Agresta in Giorgi, ki jima očitajo mednarodno trgovino z mamili. Klana sta med drugim dejavna v nemški zvezni deželi Baden-Württemberg, v več turističnih krajih ob Bodenskem jezeru, današnje navedbe preiskovalcev navajata italijanska tiskovna agencija Ansa in avstrijska APA.

Člani klanov so osumljeni organizacije trgovine s kokainom med Italijo, Nizozemsko, Nemčijo in Španijo ter pranja denarja od prodaje mamil preko različnih podjetij. Nemška policija in tožilstvo imata tudi dokaze o organiziranem izogibanju plačila davka na dodano vrednost pri uvozu hrane iz Italije za bare in restavracije v Nemčiji.

Poleg aretacij članov ‘Ndranghete so policisti zasegli drogo, nakit, več nepremičnin, vozil in bančnih računov v vrednosti več milijonov evrov. Med zaseženimi je tudi nekaj gostinskih lokalov in gradbenih podjetij v Torinu.

Italijanske oblasti so odredile zaseg premoženja v vrednosti okoli štiri milijone evrov, nemške pa v vrednosti okoli dva milijona evrov.

Italijanske in nemške oblasti so sporočile, da je bilo opravljenih več kot 80 hišnih preiskav in izdanih 33 nalogov za aretacijo, od tega 30 v Italiji. V Nemčiji je v akciji sodelovalo okoli 500 policistov in drugih preiskovalcev.

‘Ndrangheta je ena od najmočnejših mafijskih organizacij na svetu. Je vodilna v mednarodni trgovini z drogami, poleg tega pa služi še z orožjem, pranjem denarja in korupcijo. Letno naj bi imela po vsem svetu nekje med 50 in 100 milijardami evrov prometa.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen