V Rotterdamu še zadnje priprave na Evrovizijo pred 3500 gledalci

0

V Rotterdamu potekajo še zadnje priprave na 65. tekmovanje za pesem Evrovizije, ki bo po lanski odpadli ediciji zaradi koronavirusa potekala v prilagojeni različici. Slovenska predstavnica Ana Soklič bo sodelovala s pesmijo Amen, skladbo z enakim naslovom ima tudi Avstrija. Zastopanih bo 39 držav, Avstralija bo nastopila na daljavo.

Evrovizija v živo pred 3500 gledalci

Organizatorji so se ob trenutnih zdravstvenih razmerah odločili, da tekmovanje, ki so ga lani zaradi pandemije koronavirusa odpovedali, izvedejo v živo iz dvorane Ahoy, ki sprejme dobrih 16.000 obiskovalcev. Zaradi varnostnih ukrepov bo dvorana petinsko zasedena, tako da si bo nastope v dveh polfinalnih in finalnem večeru lahko v živo ogledalo po 3500 ljudi.

“Imeli bomo najbolj običajno Evrovizijo, kar jo lahko imamo v tem trenutku,” je povedal vodja tekmovanja Martin Österdahl. Za britanski BBC je dejal, da je pot za nastopajoče v Rotterdam potrebna, ker ne gre za počitnice, temveč za “službo, ki jo je treba opraviti”. Pri organizaciji dogodka so se po njegovih besedah zgledovali pri drugih prireditvah, udeležba občinstva pa po njegovem mnenju odločilno pripomore k vzdušju prenosa dogodka v živo, ki si ga navadno ogleda na milijone gledalcev po svetu.

Po pričakovanjih bo letošnjo Evrovizijo spremljalo 180 milijonov gledalcev v 45 državah, organizatorji pa so se odločili za stroge zdravstvene in varnostne ukrepe ter manjše delegacije nastopajočih.

Po umiku Armenije in diskvalifikaciji Belorusije 39 držav

Po prvotnih načrtih bi na odru v Rotterdamu nastopili izvajalci iz 41 držav, končna številka pa je 39, saj se je Armenija s tekmovanja umaknila, Belorusija pa si je takorekoč prislužila diskvalifikacijo, ker ni pravočasno oddala prijave za skladbo, ki bi bila v skladu z nepolitično naravo prireditve.

V prvem polfinalnem večeru 18. maja bo mogoče slišati 16 držav, še 17 jih bo sledilo v drugem predizboru 20. maja. Slovenija bo nastopila v prvem večeru kot druga po vrsti. Pravila tekmovanja sicer ostajajo enaka – po deset držav iz vsakega predizbora se bo uvrstilo v finale 22. maja, ko se bodo pridružile velikim petim – Franciji, Nemčiji, Italiji, Španiji, Veliki Britaniji – ter Nizozemski kot zadnji zmagovalki iz leta 2019, ko je Evrovizijo gostil Izrael.

Prijavljena je tudi Avstralija, a zaradi trenutnih razmer njena predstavnica Montaigne ni pripotovala na Nizozemsko, zato bo svojo pesem predstavila v živo iz domovine.

Ana Soklič upa na nastop, ki se ga bo z veseljem spominjala

Ana Soklič je v Rotterdam odpotovala pred dobrim tednom, pospremila pa jo je z izdajo mini albuma Born to the Fight. Na njem so poleg skladbe Amen, ki jo bo odpela, še njena razširjena, karaoke in a cappella verzija z vokalno skupino Perpetuum Jazzile ter dva remixa. Dodala pa je še pesem Voda, s katero se je po lanski zmagi na predizboru Ema tudi uvrstila na Evrovizijo.

Za njo sta dve vaji, s katerima je “kar zadovoljna”. Kot je povedala za STA, mora pri tem paziti na svojo pripravljenost, ker vse skupaj poteka zelo hitro – ličila, lasje, nameščanje naprav in takoj zatem oder. “Treba je paziti na pravi balans, da uživaš na odru, ker skladba ni tako enostavna, ter da si usklajen sam s sabo.” Ocenjuje sicer, da je glasovno dobro pripravljena. Naslednjo vajo bo imela v ponedeljek, v torek pa bo sledila glavna generalka pred večernim prenosom.

Na vprašanje, kako sploh potekajo priprave na tekmovanje ob covidu-19, pa je odgovorila, da morajo biti pozorni na varnostno razdaljo in da je uporaba mask ves čas nujna. Kljub temu se veseli kakšnega druženja s predstavniki iz drugih držav, če bo zaradi trenutne situacije, v kateri vse poteka po protokolu, dobila priložnost.

Skladbo Amen bo izvedla v nekoliko drugačni različici, kot jo je predstavila na Emi. “Opazili smo, da je bilo kar nekaj komentarjev na gospelovski del, ki je bil po Emi mišljen le kot dodatek, potem se je pa toliko ljudi odzvalo, da bi bilo lepo, da bi bil ta delček v skladbi, da smo po drugem refrenu uvrstili gospelovski zbor. Prvi verz pa je na ta račun skrajšan, da smo ohranili triminutno verzijo,” je povedala Ana Soklič.

In kaj pričakuje od tekmovanja? “Samo želela bi si, da bi čim bolj odpela na način, kot si ga sama predstavljam, da bom po nastopu zadovoljna pri sebi, da sem ga dobro izpeljala. In da ostanemo zdravi zaradi vsega stresa, ki se dogaja tukaj,” je povedala. Nastopila bo v obleki oblikovalke Vesne Mirtelj, ki jo je nosila že na Emi, vendar v nekoliko nadgrajeni različici.

RTV Slovenija bo prvi predizbor prenašala na drugem programu TV Slovenija, Valu 202 in RTV 4D, drugi predizbor na TV SLO 2 in RTV 4D, sobotni finale pa na prvem programu TV Slovenija, Valu 202 in RTV 4D.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen