Slovenski superračunalnik Vega tudi v pomoč pri iskanju zdravila za covid-19

1

Slovenski superračunalnik Vega, ki so ga v Mariboru uradno zagnali 20. aprila, so na Institutu informacijskih znanosti v sodelovanju z Institutom Jožef Stefan v preskusnem obdobju pod okriljem konzorcija Sling (Slovensko nacionalno superračunalniško omrežje) izkoristili za pomoč pri iskanju zdravila za covid-19.

V preizkusnem oz. pripravljalnem obdobju je najzmogljivejši slovenski superračunalnik Vega tako po pojasnilih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport nudil računske zmogljivosti pobudi Covid Moonshot za pospešitev razvoja protivirusnega zdravila za covid-19.

Pomoč so izvedli prek projekta porazdeljenega računalništva Folding@Home, kjer se računske zmogljivosti uporabljajo za simulacijo dinamike beljakovin, vključno s postopkom zlaganja beljakovin in gibanjem beljakovin, vpletenih v različne bolezni.

V okviru pobude Covid Moonshot tako preverjajo potencialna zdravila, ki ciljajo na te strukture. “Skupaj smo ustvarili najmočnejši superračunalnik na planetu in z njim pomagamo razumeti novi koronavirus in koronavirusno bolezen ter razviti nove terapije. Potrebujemo vašo pomoč in si prizadevamo za močno, patentirano zdravilo,” piše na strani Folding@Home.

Sistemi konzorcija Sling, katerega cilj je razvoj razpršenega računalništva in upravljanje superračunalniških infrastruktur v Sloveniji, so že nekaj let vključeni v prizadevanja omenjenega projekta, so pojasnili na ministrstvu. Dodali so, da je s krajšo izvedbo stresnega testa računske particije z grafičnimi pospeševalniki na sistemu HPC Vega ta tako pripomogel k povečanju vzajemne računske moči in se v maju uvrstil v vrh lestvice donatorjev zmogljivosti.

Stresni test osnovne računske particije HPC Vega je po navedbah ministrstva razveselil tudi znanstvenike iz laboratorija slavne Evropske organizacije za jedrske raziskave (Cern) v Švici. V laboratoriju že vrsto let izvajajo projekt Atlas, ki predstavlja enega od štirih glavnih poskusov na velikem hadronskem trkalniku in kjer se za znanstvene izračune v projektu Atlas uporabljajo superračunalniki po celem svetu.

Superračunalnik Vega je bil vzpostavljen v okviru projekta nadgradnje nacionalnih raziskovalnih infrastruktur (HPC RIVR). Poimenovali so ga po matematiku Juriju Vegi in je nameščen v prostorih Instituta informacijskih znanosti Maribor. Projekt, vreden 17,2 milijona evrov, v višini 66 odstotkov sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj ter ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, preostali del pa prispeva skupno podjetje za evropsko visokozmogljivostno računalništvo EuroHPC.

Število komentarjev: 1
  1. haapy yack pravi

    hoj
    Oni bodo krca iskal zdravilo…
    hoj
    Začetna napoved (in zdaj že aktualna pripoved), da so Kitajci prek laboratorija, ki ga financirajo in nadzorujejo ZDA, namerno ali “nenamerno” sprostili smrtonosni virus na lastno prebivalstvo z namenom povzročiti smrt po vsem svetu, je smešna, a jo je bilo enostavno prodati nevedno in lahkoverno prebivalstvo, ki je bilo predpripravljeno, da se boji vsake pošasti, za katero so ljudski gospodarji trdili, da je grožnja. Upoštevajte, da se je ta zaplet “koronavirusa” začel vsaj pred 21 leti z vajo, imenovano “Temna zima”. Razmislite o simulaciji virusne pandemije fundacije Rockefeller leta 2010, imenovani “Lock Step”. Razmislite o osemmesečni simulaciji virusa Trump leta 2019, imenovani Crimson Contagion, ki naj bi se začela na Kitajskem. In upoštevajte, da je bila simulacija Billa Gatesa dva meseca pred objavo ponarejene pavidemije Covid imenovana “Dogodek 201”. je potekala. To so le štirje telegrafski zarotniški dogodki med vsaj petimi drugimi vajami, ki so se izvajale dve desetletji pred sedanjo plandemijo. Vsakemu posamezniku s celo neskončno majhno sposobnostjo bi moralo biti jasno, da je bil ta državni udar načrtovan vnaprej.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen