Prvi maturitetni dan po mnenju Kustečeve uspešen

0

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je ob današnjem obisku Gimnazije Franceta Prešerna v Kranju ocenila, da se je izvedba letošnje splošne mature začela uspešno. Glede na prve informacije ministrice večjih težav pri današnjem začetku spomladanskega roka ni bilo.

Ravnateljica Gimnazije Franceta Prešerna v Kranju Mirjana Bizjak je pojasnila, da je pri njih matura danes potekala dokaj podobno kot pretekla leta. “Upoštevali pa smo vsa navodila ministrstva in Nacionalnega inštituta za javno zdravje,” je zagotovila.

Vesela je bila, da je lahko maturo opravljalo vseh 143 maturantov, med njimi tudi en, ki je na podlagi negativnega testa na novi koronavirus lahko kljub karanteni prišel pisat esej iz maternega jezika.

Današnji prvi dan pisanja mature na omenjeni gimnaziji je bil na ta način uspešen in brez kakršnihkoli večjih težav, je po pogovoru z ravnateljico v izjavi medijem izpostavila tudi ministrica. Poudarila je, da gre zasluga za to vodstvu šole, profesorjem in maturantom, da so na maturo prišli z znanjem in spoštovanjem vseh zaščitnih ukrepov v času epidemije covida-19, ki jim je treba slediti.

“Verjamem in tudi informacije, ki jih imam do sedaj, to govorijo, da se je zelo podobno danes dogajalo po celi Sloveniji. Tako, da je to dobra popotnica tudi za ostale preizkuse mature, ki se bo v tem spomladanskem roku nadaljevali od konca maja do sredine junija,” je dejala Kustečeva, ki je zadovoljna s pozitivnimi informaciji in spodbudnimi odzivi.

Informacije o številu tistih, ki so danes pisali prvi maturitetni preizkus, in tistih, ki zaradi zdravstvenih težav oziroma zaradi covida-19 tega niso mogli, na ministrstvu pričakujejo v četrtek. Glede na današnje kontakte s posameznimi ravnatelji pa je po besedah ministrice dobra novica, da je velika večina maturantov danes lahko opravila prvi preizkus.

Tisti, ki iz zdravstvenih razlogov, povezanih z epidemijo, mature v tem roku ne morejo opravljati, bodo dobili priložnost, da jeseni opravijo tako imenovani spomladanski rok, je spomnila ministrica.

Kot je dejala, je bil sistem za letošnjo maturo usklajen in dogovorjen že konec lanskega decembra. “Ni se povsem nič spremenil, smo pa uspeli v sodelovanju z NIJZ in ministrstvom za zdravje dati še možnost pisanja mature tistim, ki so v karanteni, da se lahko z negativnim izvidom pod posebnimi pogoji vseeno udeležijo mature,” je dejala Kustečeva.

“Osebno zaupam maturantom in njihovemu znanju ter vsem profesorjem in ravnateljem, da so dali vse od sebe in da dajejo vse od sebe, da se lahko tudi letošnja matura na miren, a hkrati odločen način izpelje,” je poudarila ministrica.

Bizjakova je ocenila, da so na njihovi šoli dijaki dobili vse, kar so potrebovali in da so učitelji storili vse, da bi jih čim bolj motivirali za pouk in čim bolje pripravili tudi za maturo. Spomnila je, da so na njihovi gimnaziji, ki jo obiskuje veliko športnikov, že od prej vajeni šolanja na daljavo, ki so ga v zadnjem letu dni še izpopolnili. Tistim dijakom, ki imajo težave, pa nudijo dodatno pomoč.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen