Obeležujemo evropski dan naravnih in narodnih parkov in začetek tedna gozdov

0

V Evropi je 24. maj vsako leto posvečen naravnim in narodnim parkom. Slogan letošnjega je Prihodnja generacija parkov, s čimer želijo pobudniki spodbuditi razprave o prihodnosti zavarovanih območij. Z današnjim dnem se začenja tudi Teden gozdov 2021, namenjen promociji gozdov in gozdarstva, ki letos poteka pod geslom Načrtno z gozdom.

Evropski dan parkov obeležujemo na pobudo Evropske zveze naravnih in narodnih parkov Europarc. Letošnji je za Slovenijo še toliko bolj poseben, saj sovpada s praznovanjem visokih jubilejev petih slovenskih naravnih parkov.

Pred 60 leti je bil namreč razglašen Triglavski narodni park. Pred 40 leti je bil nato sprejet še prvi zakon o Triglavskem narodnem parku, s katerim se je zavarovano območje razširilo na skoraj celotne Julijske Alpe. Istega leta je bil ustanovljen tudi Kozjanski regijski park.

Dve obletnici obeležujejo tudi v Regijskem parku Škocjanske jame. Mineva namreč 35 let od vpisa Škocijanskih jam na seznam svetovne dediščine Unesco in 25 let od ustanovitve regijskega parka.

Letos mineva tudi 20 let od ustanovitve krajinskega parka Sečoveljske soline in 10 let od ustanovitve zavarovanega območja krajinski park Radensko polje.

Ob evropskem dnevu parkov pa se začenja tudi Teden gozdov 2021. Gre za akcijo promocije gozdov in gozdarstva, ki letos poteka pod geslom Načrtno z gozdom. Glavna tema bo tako načrtovanje razvoja gozdov, izpostavljeni temi pa bosta tudi gozdne učne poti in velike zveri.

Osrednji dogodek tedna bo potekal danes, od 10. ure dalje v prenovljeni Gozdni hiši Mašun. Odprli bodo razstavo Velike zveri in njihovi gozdovi ter obnovljene Mašunske gozdne učne poti. Dogodka se bo udeležil tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen