Erdogan pozval papeža, naj pomaga končati pokol Palestincev, “pozabil” pa je pozvati Hamas naj preneha z raketiranjem civilnih ciljev v Izraelu

0

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes v telefonskem pogovoru s papežem Frančiškom zahteval uvedbo sankcij proti Izraelu zaradi njegovega obstreljevanja območja Gaze. Kot je vztrajal, Izrael izvaja zločin proti človečnosti in mora biti sankcioniran, sicer se bo pokol nad Palestinci nadaljeval. Papeža je ob tem pozval, naj sankcije podpre.

Po mnenju Erdogana je namreč pomembno, da papež krščanskemu svetu in mednarodni skupnosti prenese nujno potrebna sporočila podpore Palestincem in ju mobilizira, so sporočili iz urada turškega predsednika, medtem ko so v Vatikanu telefonski pogovor le potrdili, podrobnosti pa niso razkrili.

Turški predsednik je ravnanje Izraela še označil kot okruten napad ne le na Palestince, temveč na “vse muslimane, kristjane in človečnost”. Zahteval je odločen, zastraševalen odziv mednarodne skupnosti, ki da mora Izraelu dati “lekcijo, ki si jo zasluži”. Varnostni svet ZN je obtožil, da ni pokazal potrebnega “občutka za odgovornost”.

Papež Frančišek je sicer v nedeljo v tradicionalni molitvi na Trgu sv. Petra v Vatikanu Izraelce in Palestince pozval, naj skupaj sedejo za pogajalsko mizo, mednarodno skupnost pa, da podpre mirovna prizadevanja. Erdogan medtem že več dni vodi srdito diplomatsko kampanjo za končanje prelivanja krvi, ki je v zadnjem tednu terjalo življenja že skoraj 200 Palestincev v Gazi.

Medtem je palestinski Hamas v enem tednu poslal nad Izrael na tisoče raket, ki niso ciljane in ogrožajo civiliste, med katerimi so prav tako že nastale žrtve.
Na te je Erdogan “pozabil”. V svojem “človekoljubnem” pozivu jih ni niti omenil.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen