Arso opozarja na možnosti poplavljanja v zahodni in osrednji Sloveniji

0

Zaradi močnih nočnih in jutranjih padavin je Agencija za okolje (Arso) napovedala možnosti poplavljanja. Na Notranjskem so že imeli nekaj težav, saj je močan naliv na Bloški Polici dvignil vodostaj reke Cerkniščice. Na Severnoprimorskem je vreme sprožilo nekaj kamnitih podorov in manjših zemeljskih plazov, promet je zato ponekod oviran.

Kot je za STA povedal poveljnik Regijskega štaba Civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk so gasilci iz prostovoljnih gasilskih društev Cerknica in Rakek postavili več vodnih zaščitnih pregrad. Zaradi močnega naraščanja vodostaja Cerkniščice je bilo ogroženo vodno zajetje v Cerknici ter nekaj gospodarskih družb na tem območju.

Regijski center za obveščanje Postojna je sicer ob 11.27 sprožil sirene javnega alarmiranja zaradi neposredne nevarnosti poplav na območju Cerknice. Kot so sporočili iz regijskega centra za obveščanje, naj prebivalci takoj zavarujejo imetje, pomagajo sosedom, vozila naj umaknejo na višje ležeča območja, sami naj se umaknejo v višja nadstropja in pazijo na svoja življenja ter ravnajo po navodilih Civilne zaščite in drugih pristojnih služb.

Prostovoljni gasilci so na tem območju tudi v stalni pripravljenosti. Vendar je voda v zadnji uri že začela upadati.

Ne Severnoprimorskem je zaradi vremena nekaj težav v prometu. Zaradi kamnitega podora je bil oviran na cestah Most na Soči-Logaršče in Kamno-Kobarid (pri Skalci). Zemeljski plaz je zaprl cesto pri Livških Ravnah v bližini Dom šolskih in obšolskih dejavnosti Kavka. Zaradi zemeljskega plazi je bila zaprta tudi cesta pri Robiču na italijanski strani, zato je bil zaprt tudi mejni prehod Robič.

Zaradi slabega vremena so imeli tudi nekaj težav na Ajdovskem, zaradi poškodovane strehe na Planini pri Ajdovščini so morali posredovati ajdovski poklicni in prostovoljni gasilci.

Po poročanju Arsa je danes ponoči v visokogorju snežilo. Na Voglu in na Vršiču je dež prešel v sneg, na Kredarici je čez noč zapadlo kar 45 centimetrov snega.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen