V Arkansasu ZDA mladostnikom prepovedali uporabo zdravil za potrjevanje spremembe spola

0

Arkansas je kot prva ameriška zvezna država prepovedal določene zdravstvene ukrepe za transspolne mladostnike. Zakon je potrdila republikanska večina v državnem kongresu. Republikanski guverner Asa Hutchinson je sicer v torek vložil veto na predlog, češ da gre za nedovoljen poseg države v zdravstvene odločitve, a ga je kongres preglasoval.

Zakon zdravnikom med drugim prepoveduje, da mladoletnim transspolnim osebam dajejo t. i. zdravila za potrjevanje spola, kot so hormonske terapije, ali izvajajo operacije za spremembo spola. Podporniki zakona trdijo, da mladoletniki ne morejo odločati o tem, ali bi si radi spremenili spol.

Guverner Hutchinson je svoje strankarske kolege v državnem kongresu v torek pozval, naj še enkrat razmislijo, kaj delajo v imenu kulturne vojne, ki poteka v Ameriki. Ob vložitvi veta je dejal, da bo zakon posegel v odločitve, ki jih lahko sprejemajo le zdravniki in starši transspolnih otrok, in dodal, da država nima kaj posegati v te izjemno občutljive odločitve.

Hutchinsonov veto je bil še isti dan presežen, saj je v Arkansasu za zavrnitev guvernerjevega veta potrebna le navadna večina v državnem kongresu, kjer imajo republikanski podporniki zakona več kot dovolj glasov.

O podobni zakonodaji razmišlja še najmanj 16 drugih zveznih držav v ZDA.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen