(Točno pred 80 leti) Hitler 26. aprila 1941 obiskal Maribor, tri dni kasneje v Volkmerjevem prehodu že zagoreli dve vozili nacistične civilne uprave

0

Adolf Hitler se je 26. aprila 1941 ustavil v Mariboru in tako simbolično pokazal, da jugoslovanske države ni več. Maribor je bil tudi edino slovensko mesto, ki ga je obiskal Hitler. Nemška propaganda je sicer ta obisk slikala kot “osvoboditev Marburga” in da se je to starodavno nemško mesto vrnilo v naročje velike in močne Nemčije.

Hitlerjev vlak se je tega dne ustavil v Špilju (Spielfeld), nato pa se je nacistična delegacija z avtom odpravila do Maribora. Hitler je v Maribor prispel ob pol desetih dopoldne. Najprej se je z avtomobilom zapeljal po Mlinski ulici do Drave, kjer si je ogledal porušen železniški most, nato po Ulici kneza Koclja do Glavnega trga (takrat se je imenoval Adolf Hitler Platz), kjer se je peš sprehodil po delu porušenega glavnega (starega) mostu. Oba mosta je ob umiku 7. aprila 1941 v popoldanskih urah razstrelila umikajoča jugoslovanska vojska, da je upočasnila nemško prodiranje v Jugoslavijo.

Od tam se je fürher odpeljal na Slomškov trg, kjer se je zanimal za nekatere zanimive mariborske stavbe.  Na koncu svojega obiska se je ustavil še v mariborskem gradu, kjer so mu mariborski Nemci pripravili veličasten sprejem. Obenem se je zahvalil tistim pripadnikom nemške manjšine, ki so zadnji dve leti v tajnosti pomagali pripravljati nacistično zasedbo Maribora in slovenske Štajerske. Še posebej je izpostavil vlogo vodje Kulturbunda na Slovenskem, protestantskega pastorja Hansa Barona in njegove sodelavce, ki so pomagali pri pripravi nacistične okupacije Slovenije. Posebej je sprejel predstavnike kočevskih Nemcev. V zgodnjih popoldanskih urah se je Hitler s posebnim vlakom vrnil v Gradec, od tam pa nadaljeval pot proti Celovcu.

Na tem mestu je potrebno opozoriti na napačno prepričanje, da je Hitler v Mariboru v svojem govoru med drugim izjavil:: »Naredite mi to deželo zopet nemško!« Takšnega stavka nacistični voditelj v Mariboru zagotovo ni izjavil, saj 26. aprila ni nagovoril nobene množice. Ta zgodovinski stavek je sicer izrekel že prej, v začetku aprila 1941.

Tri dni po Hitlerjevem obisku Maribora, 29. aprila 1941, so tukajšnji mladi v Volkmerjevem prehodu zažgali dve vozili nacistične civilne uprave in jim tako sporočili, da se okupatorju ne bodo uklonili. Nemške oblasti so uporniško skupino mladih Mariborčanov hitro razkrinkale in likvidirale, okupatorska vojska pa se je iz večine slovenskih krajev umaknila šele 8. in 9. maja 1945.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen