Ruska policija pred napovedanimi protesti pridržala sodelavce Navalnega in aktiviste

0

Ruska policija je pred danes napovedanimi protesti v podporo zaprtemu opozicijskemu politiku Alekseju Navalnemu preiskala prostore njegove organizacije v Sankt Peterburgu ter pridržala njegovi sodelavki Ljubov Sobol in Kiro Jarmiš.

Za danes so v več kot 100 ruskih mestih napovedani protesti v podporo Navalnemu, ki gladovno stavka, ker mu v zaporu ne zagotovijo ustreznega zdravljenja.

“Preiskave so izvajali od ranega jutra,” je sporočila ekipa Navalnega na Twitterju. “Prišli so že po snemalca, več prostovoljcev in aktivistov,” so dodali.

Odvetnik Sobolove Vladimir Voronin je sporočil, da so jo policisti potegnili iz taksija. “Po njenih navedbah so jo pridržali številni uniformirani policisti,” je zapisal na Twitterju. Odpeljali so jo na policijsko postajo, vendar jo zadržujejo v policijskem kombiju, je sporočil kasneje.

Tiskovno predstavnico Navalnega Kiro Jarmiš so pridržali na vhodu v zgradbo, v kateri živi, je sporočil njen odvetnik.

Policija je izdala opozorilo pred udeležbo na današnjih zborovanjih v podporo Navalnemu, saj da gre za nezakonito zbiranje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na protestih v podporo enemu najglasnejših kritikov Kremlja konec januarja in v začetku februarja je bilo pridržanih več kot 10.000 ljudi.

Opozicijski politik je bil januarja aretiran po vrnitvi v domovino iz Nemčije, kjer je bil več mesecev na zdravljenju po zastrupitvi z živčnim strupom. Zdaj prestaja dveinpolletno zaporno kazen, ki ga je doletela v povezavi s starimi obtožbami goljufije.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen