Premier Janša: Vlada načelo ‘nič o invalidih brez invalidov’ jemlje resno

0

Predsednik vlade Janez Janša vsem paraplegikom in tetraplegikom čestita ob današnjem slovenskem dnevu paraplegikov in tetraplegikov. Poudarja, da vlada načelo “nič o invalidih brez invalidov” jemlje resno. Kot je zapisal, verjame, da bo tudi preizkušnja z epidemijo premagana, kot že mnoge doslej.

“Epidemija novega koronavirusa je spremenila naša življenja in ni prizanesla nikomur. Razgalila je našo ranljivost in šibkost. Nam vzela zdravje in žal tudi mnoga življenja. Nas soočila z vprašanji, pred katerimi smo predolgo zatiskali oči,” je zapisal v voščilu paraplegikom in tetraplegikom Janša.

Kot je dodal, je v minulem letu vlada, ki jo vodi od razglasitve epidemije, vse svoje moči in delo usmerila v zaščito zdravja in življenj. V osmih protikoronskih paketih in preko ukrepov, sprejetih v drugih zakonih, so naredili vse, kar je bilo mogoče, da bi bile posledice epidemije za državljanke in državljane, gospodarstvo in druga področja družbenega življenja čim manjše.

V času epidemije niso pozabili na nikogar. Posebno pozornost so namenili najranljivejšim družbenim skupinam, ki jim je epidemija še poslabšala njihove že tako ali tako težke življenjske okoliščine, je zapisal Janša. Zavedajo se namreč, da je vsaka družba močna toliko kot opolnomoči tiste, ki so najbolj izpostavljeni tveganju revščine in socialne ter družbene izključenosti, je dodal.

Dvig minimalne invalidske pokojnine ter podpora dopolnitvi zakona o poklicni rehabilitaciji in zaposlovanju invalidov sta po njegovih navedbah dva ukrepa, na katera so invalidi predolgo čakali. Poudaril je, da je v zadnji fazi priprave tudi predlog zakona o dolgotrajni oskrbi, ki ga bo vlada predvidoma sprejela še pred poletjem. Z njim bodo, tako Janša, končno zagotovili pogoje za varno in dostojno življenje starejših, invalidov in drugih ranljivih družbenih skupin.

Na vladi se zavedajo, da je bilo v preteklih letih že marsikaj narejenega glede implementacije konvencije o pravicah invalidov, a jih čaka, kot pravi, še veliko dela, predvsem pri zagotavljanju pogojev za kakovostno in celovito vključitev paraplegikov in tetraplegikov v vse oblike družbenega življenja.

Vlada načelo “nič o invalidih brez invalidov” jemlje resno in odgovorno, zagotavlja Janša in dodaja, da smo “vsi enakopravni in enakovredni člani družbe, ki lahko le s skupnimi močmi sooblikujemo Slovenijo kot napredno, strpno in vključujočo družbo”.

Sporoča jim, naj ostanejo pogumni. “Vsak nov dan bomo imeli na razpolago več cepiva in samo precepljenost lahko zaustavi epidemijo,” pravi premier. Prepričan je, da bo praznovanje tega praznika prihodnje leto spet tako, kot je bilo pred epidemijo. “Zato ne izgubite upanja in poguma. Pazite nase in svoje bližnje. Ostanite zdravi,” je še dodal Janša.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen