Premier Janša na virtualni konferenci optimističen glede premagovanja pandemije covida-19

2

Predsednik vlade Janez Janša je na virtualni konferenci o etičnih aspektih in posledicah pandemije covida-19, ki je danes potekala pod pokroviteljstvom Svetovnega foruma za etiko v poslovnem svetu (WFEB), ocenil, da je zgolj vprašanje časa, kdaj bomo premagali pandemijo covida-19.

Še pomembnejše vprašanje po njegovem pa je, ali bomo po pandemiji boljši ali slabši kot ljudje in kot družba. Odgovor na to vprašanje po njegovi oceni že nastaja, saj ko gre za medčloveško solidarnost in svetovno upravljanje, vsak dan pandemije šteje.

“Svetovni voditelji so tisti, ki morajo pokazati moralni kompas. Mogoče sedaj bolj kot kdajkoli prej, kajti le tako lahko vodimo države in družbe v boljšo ter svetlejšo prihodnost,” je dejal premier v nagovoru na virtualni konferenci z naslovom Spreminjanje paradigem v svetu pandemije: Kako povrniti zaupanje? – Zdravje, sreča in etika, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

V nagovoru je tudi izpostavil pomen solidarnosti, saj “dokler celoten svet ne bo precepljen, virusa kot človeštvo ne bomo premagali”. Navedel je primer držav članic EU, ki so, čeprav nimajo dovolj cepiva za svoje državljane, izvozile skoraj 77 milijonov odmerkov cepiv v več kot 30 držav. EU je tudi vodilni donator programa Covax, ki je poskrbel za dobavo 31 milijonov odmerkov cepiva v 54 držav, je spomnil. “Bilo bi zelo dobrodošlo in koristno za svetovno skupnost, če bi se nam zavezniki EU pridružili pri nesebičnih dejanjih in vzajemnost,” je poudaril.

Spomnil je, da smo potrebovali skoraj 200 let, da smo izkoreninili črne koze, a je optimističen, da z boleznijo covid-19 ne bo tako. “V enem letu od izbruha so znanstveniki in farmacevtska podjetja proizvedli cepiva, za katera bi običajno potrebovali približno desetletje, ” je dejal.

Učinkovitost boja proti pandemiji bo po besedah Janše tako odvisna od vodenja državnikov, če prepoznajo in rešijo moralno dilemo glede cepiv. Če vsi nastopimo solidarno, bo to prineslo dolgoročne koristi, ki bodo imele kratkoročne posledice, je dejal. Najbolj preudarno pot naprej vidi v tem, da “državni voditelji okrepijo dogovor v okviru programa Covax in vključijo cel svet v mehanizem razdeljevanja, razširijo partnerstvo na zasebne subjekte in zagotovijo določene koristi za vlagatelje, proizvajalce in razvijalce cepiv”.

Na virtualni konferenci so sodelovali tudi generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus, nekdanji norveški premier Kjell Magne Bondevik ter britanska ministrica za javno zdravje Jo Churchill. Po navedbah organizatorja je konferenco spremljalo več kot dva milijona ljudi iz 100 držav, so še sporočili iz premierjevega kabineta.

Št. komentarjev: 2
  1. Pubec pravi

    On bo twitterju vse rešil

  2. Re gornjemu pravi

    Glede na njegovo ” znanje ” angleščine, to res ni problem

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen