Počivalšek: Prenos Mercatorja na Fortenovo v interesu države

0

Gospodarskega ministra Zdravka Počivalška veseli, da je Mercator po nekaj turbulentnih letih dobil lastnika in poslovno okolje, v katerem bo lahko nemoteno opravljal svojo dejavnost in ki mu zagotavlja nadaljnji obstoj in razvoj. “To je v interesu vseh zaposlenih, slovenskih dobaviteljev, potrošnikov in države nasploh,” je poudaril.

Počivalšek, ki izpostavlja sistemski pomen slovenskega trgovca, v preteklosti pa je glede prenosa izražal nekaj zadržkov predvsem v luči prihodnjega statusa slovenskih dobaviteljev, je tako danes pozdravil prenos Mercatorja s finančno nasedlega Agrokorja na Fortenovo.

Kot je zapisal v sporočilu za javnost, iz zadnjega poročila izrednega člana uprave Mercatorja Gregorja Planteua izhaja, da je Fortenova slovenskim dobaviteljem ponudila sodelovanje na dolgi rok in jim s tem zagotovila prostor na Mercatorjevih policah. “Za varno prihodnost slovenskih dobaviteljev, več kot 10.000 zaposlenih in njihovih družin smo si nenazadnje z zaščito Mercatorja tudi prizadevali,” je poudaril.

Ko bo vlada ugotovila, da so zaključeni vsi postopki zaradi insolventnosti dosedanjega večinskega družbenika in Mercator ni nikakor več povezan z Agrokorjem ali z njim povezanimi osebami, bo predlagala razrešitev izrednega člana uprave Mercatorja. “Ta pogoj je namreč nujen, da ne pride do finančnega izčrpavanja družbe, ki je in bo za Slovenijo ostala sistemskega pomena,” je še poudaril Počivalšek.

Mercator je danes od Fortenove in Agrokorja prejel obvestilo, da sta hrvaški podjetji v četrtek sklenili sporazum o prenosu 4.237.376 delnic Mercatorja, ki predstavljajo 69,57 odstotka osnovnega kapitala trgovca, z Agrokorja na Fortenovo. Do prenosa je prišlo danes, s tem pa se je delež glasovalnih pravic Fortenove v Mercatorju povečal z 18,53 odstotka na 88,10 odstotka. Ob tem je Mercator še lastnik 42.192 lastnih delnic.

Prav zdaj v zvezi s tem poteka novinarska konferenca glavnega izvršnega direktorja Fortenove Fabrisa Peruška, izvršnega direktorja za maloprodajo Fortenove Siegfrieda Ganshorna in predsednika uprave Mercatorja Tomislava Čizmića.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen