Minister Poklukar v Mariboru obiskal UKC in medicinsko fakulteto

0

Minister za zdravje Janez Poklukar je danes obiskal mariborsko medicinsko fakulteto in tamkajšnji Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor. Z vodstvoma fakultete in bolnišnice je govoril o aktualnem stanju glede vpisnih mest, seznanil pa se je z razmerami v bolnišnici, epidemiološkimi razmerami, potekom zdravljenja in številom hospitaliziranih.

Kot je Poklukar povedal ob koncu delovnega obiska, bo medicinska fakulteta v Mariboru v naslednjem letu prevzela pomembno dodatno število vpisnih mest, saj računajo na 120 do 130 študentov, prvič pa bodo v naslednjem študijskem letu vpisali tudi študijski program dentalne medicine, v letu 2022 pa tudi prvič študij farmacije.

Ker se vpisna mesta na mariborski fakulteti povečujejo za več kot polovico, bo po njegovih besedah dolgoročno prišlo do prostorske stiske, zato je Mestno občino Maribor pozval, da na območju fakultete in kliničnega centra začne z ustreznim prostorskim umeščanjem, saj nekoč za te dejavnosti namenjena zemljišča trenutno niso več namenjena temu področju.

Direktor UKC Maribor Vojko Flis je dodal, da kot osrednja zdravstvena inštitucija v severovzhodni Sloveniji potrebujejo dodatne prostore, ki jih tudi zaradi morebitne širitve medicinske fakultete nimajo.

“Ko bomo govorili o tako imenovani izhodni strategiji, v času, ko se bo stanje epidemije spravilo na tako raven, da bomo lahko začeli normalno zdraviti, tako kot pred samo epidemijo, bomo potrebovali neke dodatne prostore in dodatno tehnologijo,” je dejal Flis in dodal, da je težav s sedanjo infrastrukturo zelo veliko in v preteklosti te niso bile rešene.

Ena največjih je po njegovem nedokončana gradnja urgentnega centra in onkologije, pa tudi patologija je v slabem stanju. Flis je še povedal, da če naj njihov zavod zagotavlja enakopraven dostop do sodobnih medicinskih storitev regije, potem pričakujejo, da se bodo v nekem srednjeročnem obdobju načrtovane investicije in evropski viri tudi uresničili.

Poklukar je ob obisku tudi pohvalil vodstvo UKC Maribor, saj je zavod preteklo leto zaključil s presežkom prihodkov nad odhodki, hkrati pa so z naslova evropskih sredstev za kritje nabav opreme za področje epidemije počrpali največ denarja.

Glede epidemioloških razmer je minister dejal, da imajo v bolnišnici največ težav z zagotavljanjem dodatnih postelj za bolnike s Covidom-19, tako kar se tiče opreme kot kadra. Trenutno se v Mariboru zdravi 133 takšnih bolnikov, od tega 22 na intenzivnem oddelku, kar pomeni, da sta na slednjem na voljo le še dve postelji.

V zvezi z različnimi informacijami o dogajanju v UKC Maribor, ki se pojavljajo v javnosti, je Poklukar povedal, da vodstvo zavoda ta trenutek uživa njihovo zaupanje, sicer pa je vlada prejšnji teden v svet zavoda imenovala tri nove predstavnike.

“Sam se neposredno s posameznimi primeri ne seznanjam, saj bi s tem presegel svoja pooblastila. Do konca notranjih in zunanjih preiskav ne moremo delati zaključkov. Ta trenutek podpora je, obstajajo pa nekateri indici, da določene stvari niso bile narejene tako, kot se pričakuje, zato jih je treba raziskati,” je še dodal Poklukar.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen