“Medvedovanje”: V LMŠ zaradi neuradnega dokumenta o Zahodnem Balkanu zahtevajo sklic nujne seje Knovsa

0

Poslanec LMŠ Rudi Medved je danes v državnem zboru predstavil zahtevo za sklic nujne seje komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb zaradi morebitnega vpliva neuradnega diplomatskega dokumenta o Zahodnem Balkanu na varnostne razmere. Ob tem je opozoril, da premier Janez Janša še vedno ni zanikal vpletenosti v nastanek t.i non-paperja.

Medved priznava, da je pri tovrstnih dokumentih težko soditi, kaj je verodostojno in kje so nastali, skrb pa povzroča dejstvo, da se ob poročanju o dokumentu in objavah zemljevida stalno omenja Slovenijo, češ da je imel politični vrh pomembno vlogo pri nastanku t. i. non-paperja. S tem, ko je predsednik vlade Janez Janša dejal, da “klinika v Avstraliji potrebuje nov oddelek za zasvojence z Balkanom”, ni zanikal vpletenosti v nastanek dokumenta, je dejal Medved.

Posvaril je, da kakršnokoli prikrojevanje meja na Zahodnem Balkanu lahko vodi v izjemno nevarno krizo, morda celo vojne. Ob tem je spomnil ne krvave balkanske vojne, ki pa se jim je treba nujno izogniti. “Če se slovenski politični vrh igra s tako nevarnimi zadevami, nočemo, da v to potegne slovenski narod,” je dodal.

LMŠ zato zahteva sklic nujne seje Knovsa, na katero bi povabili direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije, da jim predstavi trenutni varnostni položaj na Zahodnem Balkanu, saj domnevajo, da se ta poslabšuje. Zanima jih tudi ocena varnostne ogroženosti Slovenije v tem primeru, želijo pa tudi oceno, ali je zaradi tega ogrožen strateški interes Slovenije.

Medved je pojasnil, da uradnega sklica seje še ni in da bodo presodili, ali je potrebno nanjo povabiti še koga, morda tudi Janšo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen