Vodja PS SDS Danijel Krivec po neuspelem poskusu razrešitve Zorčiča z mesta P DZ napoveduje vložitev novega predloga

6

Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec je po neuspeli razrešitvi predsednika DZ Igorja Zorčiča povedal, da neuspeh ne pomeni, da ne bodo poskusili še enkrat. Kot je dejal, bodo zdaj zadevo preučili, pogledali, kje je zmanjkalo in vložili nov predlog razrešitve. “Ne poznamo namreč parlamenta, kjer bi bil njegov vodja iz opozicije,” je dejal.

Kot je povedal Krivec, so imeli za današnjo razrešitev predsednika DZ dogovorjenih zadosti glasov, kar bi se tudi pokazalo, če ne bi prišlo do obstrukcije. Tako pa se je del opozicije ustrašil in svoje poslance umaknil, “kar pomeni, da ne zaupajo svojim poslancem”, je dejal. Tega, ali so imeli dogovor o podpori razrešitvi tudi s kom iz poslanskih skupin, ki so obstruirale glasovanje, ni razkril.

Po neuspeli razrešitvi Zorčiča se morajo po besedah Krivca zdaj usesti in pripraviti naslednji scenarij. “Prvi poskus pač ni uspel, gremo naprej,” je dejal.

Eden od rezervnih scenarijev je po njegovih besedah tudi ta, da se v poslanske vrste vrne minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in zagotovi manjkajoči 46. glas, “a bomo o tem razmislili v nadaljevanju”, je dejal. “Vse je stvar analize, na podlagi katere se bomo odločali,” je izpostavil.

Predčasnim volitvam se po njegovi oceni ne bližamo, “saj koalicija deluje”. “Če ste gledali npr. vsa današnja glasovanja, nikjer ni bilo težav. Nobeno dosedanje glasovanje ne kaže, da bi imela koalicija težave z glasovanjem,” je dejal.

Na predčasne volitve so po njegovih besedah v SDS sicer pripravljeni že vsaj leto dni, zagotovo pa niso tisti, ki bi jih v tem trenutku zagovarjali, “saj so stvari preveč resne, da bi se igrali z usodo države”.

Krivec sicer dopušča tudi možnost, da bi premier Janez Janša na katerega od pomembnejših zakonskih predlogov vezal zaupnico in s tem utrdil koalicijo.

Predlog za razrešitev predsednika DZ Zorčiča so vložile SDS, NSi in SMC, na tajnem glasovanju pa ga je podprlo 45 poslancev, za razrešitev bi jih potrebovali 46. Proti ni bil nihče, dve glasovnici sta bili neveljavni. Opozicijske LMŠ, SD, Levica, SAB ter poslanska skupina nepovezanih poslancev so glasovanje obstruirale.

V opozicijskih vrstah so neuspešen poskus razrešitve predsednika DZ pospremili s ponovnimi pozivi k odstopu vlade in predčasnim volitvam. Izkazalo se je, da vlada nima večine, sta poudarila prvak LMŠ Marjan Šarec in vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec. A vodja poslancev SD Matjaž Han dodaja, da trenutno 46 glasov nima nobena stran.

Predsednik LMŠ Marjan Šarec je v izjavi za medije po glasovanju poudaril, da “ta koalicija zdaj dokazano nima več večine”. Vsaka koalicija, ki bi se zavedala resnosti položaja, pomena demokracije in stanja v državi, bi po njegovih besedah odstopila in šla na predčasne volitve.

Namen obstrukcije je bil, da se izkaže, kdo bo ostal v dvorani in kdo je resnična opozicija, je povedal Šarec. Med tistimi, ki so ostali v dvorani, pa je vendarle očitno “prevladala tudi vest” in zato zamenjava predsednika DZ ni uspela, je dodal.

Da bo rezultat glasovanja tesen, je bilo po mnenju vodje poslanske skupine Levice Mateja T. Vatovca mogoče sklepati že na začetku. “Ampak državni zbor je pokazal, da se ne bo pustil poteptati vladi,” je poudaril.

Današnje glasovanje po njegovih besedah jasno kaže, da trenutno koalicija nima večine. Nezaupanje vanjo pa se kaže tudi od zunaj, v naraščajočem nezaupanju ljudi v vlado in to, kar ta vlada počne, je dejal Vatovec.

Kot je še poudaril, so tudi z delom v opoziciji dokazali, da se da to koalicijo in vlado “počasi pripeljati do tega, da bo na eni točki morala odstopiti”. Tudi sicer današnje glasovanje Vatovec vidi kot korak proti predčasnim volitvam. Bo pa treba po njegovih besedah v prihodnje še pokazati, da obstajajo alternativne rešitve in da “se s čim prejšnjimi volitvami lahko v državo vrne nek demokratični standard, ki lahko državo popelje iz krize”.

Vodja poslancev SD Matjaž Han pa je v komentarju razpleta današnjega glasovanja opomnil, da imamo ta trenutek manjšinsko vlado in nejasne politične razmere v DZ. O tem, kako bo koalicija delovala v prihodnje, se ni želel opredeljevati. Je pa dodal, da trenutno 46 glasov nima nobena stran.

Pojasnil je še, da mora zdaj predsednik DZ Igor Zorčič sklicati posvet, da se na njem najprej dogovorijo, kako bo DZ deloval v času prihajajočega zaprtja države.

Št. komentarjev: 6
 1. Re gornjemu pravi

  Pa le ne gre vse po njegovi volji

 2. Milena pravi

  Jurša & Hršak = glavna krivca!

 3. VIKA pravi

  Že skozi se čudim kako je lahko tak anemičen človeček vodja državnega zbora,saj težko tudi kaj tekoče pove.

  1. raft pravi

   Vse ciriličarje zmetati skozi okna slovenskega parlamenta in opraviti deratizacijo.

  2. Re gornjemu pravi

   Boljše, da klobasari kot Pojbič?

 4. VIKA pravi

  Enkrat bo že ratalo brez skrbi.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen