Vodja CSU Markus Söder za izključitev Fidesza iz EPP

0

Predsednik nemške krščansko-socialne unije (CSU) Markus Söder se je zavzel za izključitev madžarske vladajoče stranke Fidesz iz Evropske ljudske stranke (EPP). V soočanju s stranko madžarskega premierja Viktorja Orbana je treba zdaj zavzeti “jasno stališče in jasno smer”, je dejal v pogovoru za današnjo izdajo časnika Süddeutsche Zeitung.

Potem ko je Orban napovedal novo zavezništvo desnih strank v Evropi, je po besedah bavarskega ministrskega predsednika Söderja treba “potegniti črto”. S tem se je Fidesz “dokončno poslovil od EPP in njenih krščansko demokratičnih vrednot in temeljev”, je dejal.

Članstvo Fidesza v EPP, kateri pripadata tudi CSU in sestrska krščansko-demokratska unija (CDU), je trenutno zamrznjeno. “Tega ne smemo v neskončno podaljševati, ampak moramo kot stranke iti vsaka svojo pot,” je po navedbah nemške tiskovne agencije dpa dejal Söder.

Orbanova stranka Fidesz je v sredo objavila izstop iz EPP. Izstop je naznanila takoj po potrditvi sprememb poslovnika parlamentarne skupine, ki naj bi vodile v izključitev ali zamrznitev pravic članov Fidesza.

Desnosredinska stranka EPP, najvplivnejša evropska politična družina, je sicer marca 2019 zamrznila članstvo Fidesza, a njegovi evropski poslanci so še naprej delovali kot del politične skupine EPP v Evropskem parlamentu.

Po več letih razprav v EPP o tem, kaj storiti z Orbanom, ki se sooča z očitki glede kršenja temeljnih evropskih vrednot, načel in pravil, so bile povod za premik besede evropskega poslanca iz Fidesza Tamasa Deutscha, ki je lani novembra izjave vodje skupine EPP Manfreda Webra primerjal s slogani gestapa.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen