Tomčeva, Zver in Bogovič niso podprli sprememb poslovnika EPP, Novakova pa jih je

0

Evropski poslanci Romana Tomc, Milan Zver in Franc Bogovič danes niso podprli sprememb poslovnika svoje politične skupine EPP v Evropskem parlamentu, Ljudmila Novak pa jih je. Te spremembe, ki jih je skupina danes podprla, naj bi vodile v izključitev Fidesza, a je madžarski premier Viktor Orban po njihovi potrditvi sporočil, da Fidesz sam izstopa.

V politični skupini desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP), najvplivnejše evropske politične družine, so štirje slovenski člani: Tomčeva in Zver iz SDS, Bogovič iz SLS ter Novakova iz NSi.

Tomčeva in Zver nista podprla sprememb poslovnika politične skupine EPP v Evropskem parlamentu. Menita, da v času, ko se Evropa ukvarja z upravljanjem pandemije in ko poteka bitka s časom za cepiva, ni primeren trenutek za hitro spreminjanje temeljnih določil poslovnika, je sporočila Tomčeva.

Ob tem sta izpostavila, da bi morale biti spremembe, ki bodo močno vplivale na delo poslanske skupine, posledica široke in odkrite razprave, ter da je Evropska ljudska stranka zavezana vključevanju, demokratičnosti in dialogu.

Poleg tega sta poslanca izrazila velike pomisleke, da politična skupina na hitro spreminja določila pravilnika, ki bi lahko bile sporne z vidika izvrševanja mandata demokratično izvoljenih poslancev, saj so brez predhodnih sprememb strankarskih pravil spremembe poslovnika poslanske skupine vprašljive.

Žal stranka na čelu s predsednikom Donaldom Tuskom ni bila sposobna najti in sprejeti pomembnih odločitev v povezavi s Fideszom, prelaganje odločitev na ramena poslanske skupine pa pomeni izogibanje odgovornosti, sta še izpostavila evropska poslanca.

Tomčeva in Zver menita, da bo ta odločitev vodila do sprememb v širšem političnem prostoru in k slabitvi moči EPP, česar se lahko veselijo politični tekmeci, EPP pa bi morala biti zaradi tega zaskrbljena. Želita si, da bi čim prej opravili razpravo o prihodnosti EPP na ravni celotne stranke.

Bogovič, ki prav tako ni podprl sprememb poslovnika, svojo odločitev pojasnjuje z besedami, da danes niso glasovali le o poslovniku, temveč tudi o usodi EPP, posledično pa tudi o spremembi političnega zemljevida v Evropi. Poudaril je, da je danes žalosten dan za EU in za EPP.

Obžaluje, da je bil ves postopek sprejemanja sprememb poslovnika spolitiziran. Današnja odločitev po njegovih beseda ni bila sprejeta ne ob pravem času ne na pravem mestu, saj da bi rešitev nesporazumov z Orbanom in Fideszom moral poiskati predsednik EPP Tusk ter jo predstaviti na politični skupščini EPP.

Bogovič se boji, da se gre tako v času pandemije, ki zelo slabi EU, tudi v smer velike slabitve EPP, ki lahko kmalu izgubi večino v Evropskem parlamentu, kar bo pomenilo še večjo politično razdrobitev v Evropskem parlamentu, v EU pa krepitev skrajnega desnega pola.

“Sam iz politične skupine EPP nimam nobenega namena izstopiti,” je zapisal Bogovič v izjavi. “V SLS, kjer si želimo še naprej povezane Evrope, v kateri se borimo za ohranitev temeljnih evropskih vrednot, v tem trenutku ne vidimo druge alternative, kot je EPP, in zato v SLS ostajamo njen trdni člen,” je pojasnil.

Novakova je po glasovanju sporočila, da je spremembe poslovnika podprla, ker meni, da so potrebne in so uravnotežen kompromis različnih predlogov. Izpostavila je, da niso bile uperjene zoper katero izmed članic družine, temveč je bilo treba jasno postaviti pravila v primeru hudih kršitev vrednot njihove politične skupine.

Ob tem je poudarila, da EPP vselej zagovarja in brani vrednote, ki so jih postavili očetje povojne Evrope. Še posebej v času pandemije imajo ljudje po njenih besedah občutek, da se kratijo njihove osnovne pravice, zato je toliko pomembneje, da se v EPP borijo za ohranitev težko pridobljene demokracije, ki vključuje človekovo svobodo, svobodo medijev in vladavino prava.

Obvestilo Orbana vodstvu skupine EPP o odhodu Fidesza je njegova suverena odločitev, je še zapisala Novakova, ki meni, da so se negotove razmere v povezavi s statusom Fidesza v skupini EPP s tem tudi dokončno razrešile. “Nihče ne more sedeti na dveh stolih in zaradi lastnih interesov nenehno majati vrednot in odločitev lastne politične skupine (…) To navsezadnje od nas pričakujejo predvsem naši volivci,” je sklenila.

Po odločitvi Orbanovega Fidesza za izstop iz politične skupine EPP se zastavlja vprašanje, kaj bodo storili štirje slovenski člani skupine EPP. Medtem ko Novakova in Bogovič pravita, da ne nameravata izstopiti, pa na odgovor Tomčeve in Zvera na to vprašanje še čakamo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen