Simoniti na interpelaciji pričakuje podporo, sicer ne bi prišel na sejo

0

Minister za kulturo Vasko Simoniti pričakuje podporo na interpelaciji o njegovem delu in odgovornosti. “Če je ne bi pričakoval, ga ne bi bilo tukaj, je dejal v izjavi ob prihodu na današnjo sejo DZ. Pozval je, naj odpremo oči, napnemo ušesa. “Konec bo znan čez 18 ur. Kakršen bo, bo. Takrat boste izvedeli vse,” je še dodal v izjavi za STA.

DZ je ob 9. uri začel maratonsko sejo o interpelaciji Simonitija, ki so jo vložile opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB. Slednje sicer same nimajo potrebnih 46 glasov za njegovo razrešitev in interpelacija po pričakovanjih naj ne bi bila uspešna. Neznanka je sicer glasovanje nekaterih posameznih poslancev SMC in DeSUS.

Vlagatelji so očitke ministru strnili v deset točk, na prvo mesto pa postavili “odgovornost ministra za neučinkovito ukrepanje pri omejevanju in odpravi posledic popolne blokade dela in izvajanja storitev na področju kulture zaradi omejevalnih ukrepov boja proti epidemiji covida-19”.

Minister je v obširnem odgovoru na interpelacijo, ki obsega več kot 130 strani, vse očitke zavrnil.

Poslanka Levice Violeta Tomić je ob prihodu na sejo DZ v izjavi dejala, da pričakujejo zelo dolgo in intenzivno razpravo, ki se bo verjetno nadaljevala še v četrtek. Pričakujejo tudi podporo vseh poslank in poslancev, ki “jim je mar demokracija, spoštovanje ustave, pravne države in zakonov”. “Ta minister namreč vse to vehementno in krepko krši,” je prepričana Tomićeva. Dodala je, da predvsem računa na poslance SMC in DeSUS.

Poslanci imajo na voljo za razpravo kar 18 ur. Če razprave ne bodo končali danes do 22. ure, jo bodo nadaljevali in odločali v četrtek.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen