Profesorji prava za analizo zadnjih tisoč neobrazloženih sklepov Ustavnega sodišča!

5

Ugotoviti se mora, ali sta napaki bili dve ali morda dvajset, saj le analiza lahko privede do ustreznih ukrepov!

Po tem, ko je profesor Jurij Toplak razkril, da nekateri sodniki v času epidemije odločitve sprejemajo tudi z domačega fotelja z miško v roki tako, da vseh spisov ne odprejo, je predsednik Ustavnega sodišča dr. Rajko Knez sporočil, da odločajo pošteno. Pet profesorjev prava iz Maribora in Ljubljane Ustavnemu sodišču predlagajo tri ukrepe za povrnitev zaupanja v Ustavno sodišče.

Za povrnitev zaupanja v neodvisno, nepristransko in pošteno odločanje in delovanje Ustavnega sodišča RS predlagajo analizo neobrazloženih sklepov o zavrženju, ki jih je sodišče v zadnjem letu od nastopa epidemije sprejelo. Takih neobrazloženih sklepov naj bi bilo približno tisoč. 

Predlagajo tudi povečanje transparentnosti dela sodišča najmanj toliko, kot je transparentno Evropsko sodišče za človekove pravice in premislek o transparentnosti, primerljivi s sodišči razvitih demokracij.

Ustavno sodišče pozivajo še k sprejetju notranjih pravil sodišča za preprečevanje dejanskih in navideznih konfliktov interesov ter vzpostavitve notranjega nadzornega mehanizma.

Pod tri predloge so podpisani Prof. Dr. Jernej Letnar Černič, Prof. Dr. Matej Avbelj, Izr. Prof. Dr. Borut Holcman, Doc. Dr. Luka Martin Tomažič in Prof. Dr. Jurij Toplak.

Št. komentarjev: 5
 1. Bogdan Kranjc pravi

  NAD NJIMI JE SAMO MODRO NEBO

  1. Re gornjemu pravi

   In Janez Janša!

 2. METULJ pravi

  Komu in kdaj boste profesorji prava predlagali “analizo 1000 neobrazloženih sklepov Ustavnega sodišča” ? Izvedite ta projekt, Slovenci čakamo na to! ZDAJ JE ČAS!!

 3. METULJ pravi

  Hm, spet blokada. Zakaj že?

 4. haapy yack pravi

  hoj
  Slovenija ni to kar nas hočjo prepričat. Barbara rov jer še zmerom v predalu. Da o drugih stvareh ne govorimo.
  zig
  boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen