Nemški imunolog za radikalno drugačno strategijo cepljenja; hitro naj se cepijo ljudje z največ kontakti

0

Pri načrtovanju strategije cepljenja proti okužbi z novim koronavirusom bi moral biti glavni kriterij število socialnih stikov in ne nujno starost, ocenjuje nemški imunolog Michael Meyer-Hermann. Kot namreč opozarja, bi imelo hitro cepljenje ljudi z največ kontakti bistveno večji učinek pri zaviranju epidemije v družbi.

Nemčija – podobno kot večina drugih držav v Evropi in po svetu – sledi strategiji cepljenja, po kateri imajo prednost starejši in kronični bolniki, saj je pri njih tako tveganje za okužbo kot tudi za hujši potek covida-19 višje.

Cilj je zmanjšati število smrti in število bolnikov s covidom-19 v preobremenjenih bolnišnicah. A na samo širjenje okužb oziroma potek pandemije to nima večjega učinka, saj imajo prav ti ljudje praviloma najmanj socialnih stikov, je za berlinski časnik Tagesspiegel opozoril Meyer-Hermann s centra Helmholtz za raziskave nalezljivih bolezni v mestu Braunschweig.

V Nemčiji sicer trenutno še vedno poteka cepljenje najbolj prioritetnih skupin – starejših od 80 let in najbolj izpostavljenih zdravstvenih delavcev. Naslednji na vrsti bodo starejši od 70 let ter ljudje z drugimi boleznimi.

Do petka – več kot dva meseca od začetka cepljenja s prvim odmerkom – je v tej državi vsaj prvi odmerek cepiva dobilo 4,9 milijona ljudi, od tega jih je 2,4 milijona prejelo že tudi drugi odmerek. Dnevno v Nemčiji zadnje dni cepijo po več kot 170.000 ljudi, kar je bistveno več kot pred nekaj tedni, na svoji spletni strani piše Deutsche Welle.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen