FIHO v težavah. Svet fundacije na dveh bregovih v odnosu do načina vodenja.

0

Člani sveta Fiha so se glede vodenja fundacije znašli na dveh bregovih. Trenja so se zaostrila, potem ko je vlada septembra lani razrešila svojega predstavnika v svetu Simona Švarca, ki je bil predsednik sveta. Korak k umiritvi razmer naj bi bila seja sveta, sklicana za ponedeljek. A se je znova zapletlo, zato so jo morali odpovedati.

Predsednica sveta Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (Fiho) Mirjam Kanalec je sejo odpovedala, ko je tik pred zdajci prejela obvestilo, da je upravno sodišče odpravilo sklep o Švarčevi razrešitvi. Ker pa vlada že ima tri predstavnike v svetu, morajo zdaj najti pravno ustrezno rešitev za pot naprej, je dejala za STA.

A to je le še eden v vrsti zapletov v fundaciji. Nesoglasja v njenem svetu so postala očitna tudi v javnosti po tistem, ko je direktor Fiha Vladimir Kukavica javno sporočil, da s koncem aprila zapušča fundacijo in hkrati direktorsko mesto. Za to se je odločil, ker je imel na vodenje fundacije drugačen pogled od trenutne večine v svetu. Sam je prepričan, da v svetu prihaja do nasprotja interesov. Tisti, ki odločajo o razdelitvi sredstev Fiha, ne morejo biti hkrati tudi njihovi prejemniki in poleg tega še izvajalci nadzora, je dejal za STA.

Poleg tega so pravne podlage za razdeljevanje sredstev po njegovi oceni slabe. Natančnih meril za razdeljevanje sredstev sploh ni, je poudaril. Država bi morala po njegovem mnenju bolj poseči v delovanje fundacije.

Protikorupcijska komisija je v 8. marca objavljenem poročilu pristojne pozvala k pripravi zakona, ki bi transparentno uredil postopke za razdeljevanje sredstev, kar odločno podpira. Fundacijo pa po njegovih besedah čaka uresničitev zahtev računskega sodišča, ki je v reviziji pravilnosti in učinkovitosti njenega poslovanja v letih 2014 in 2015 izreklo mnenje s pridržkom o pravilnosti poslovanja in zahtevalo odzivno poročilo. Prav tako ji še ni uspelo uresničiti niti enega izmed več kot 400 ukrepov iz lani sprejetega načrta integritete, je ugotovil.

Nenazadnje je kritičen do izvolitve nove predsednice sveta Kanalčeve. Korespondenčna seja, na kateri je bila izvoljena 2. marca, je bila po njegovem mnenju sklicana nezakonito, saj bi jo moral sklicati najstarejši član sveta in ne namestnica predsednika sveta.

Zatrdil je še, da je sporazum o prekinitvi delovnega razmerja podpisal že 11. februarja, del tega sporazuma pa je bila tudi izjava, da s 30. aprilom nepreklicno odstopa z direktorskega mesta, ki ga je zasedel 6. julija 2018.

Kanalčeva direktorju očita blokiranje dela sveta in zamude na več področjih

Številni v 23-članskem svetu so do direktorja kritični. Kanalčeva, ki je v svetu na predlog Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije, mu očita, da je blokiral delo sveta. Res so bile določene omejitve pri sklicevanju sej tudi zaradi epidemije covida-19, vendar bi po njenem mnenju kljub temu moral bolje organizirati delo.

Svet po njenih besedah še ni potrdil zaključnega računa fundacije za lani, čeprav bi to moral storiti do 1. marca. Številni člani so imeli nanj namreč veliko pripomb, je povedala.

Poleg tega je opomnila, da še ni sprejet sklep o razporeditvi sredstev fundacije za letos, ker direktor na začetku ni omogočal postopka ocenjevanja vlog. Spletna aplikacija, s katero invalidske in humanitarne organizacije oddajo poročila o delu za preteklo leto, pa se je po njenih besedah odprla z veliko zamudo.

Svet bo moral razpravljati tudi o postopkih za imenovanje novega direktorja. Akti fundacije pa jim omogočajo, da lahko največ za leto dni imenujejo v. d. direktorja.

Za nemoteno delo bo treba preseči zamere

Eva Gračanin, ki je v svetu na predlog humanitarne organizacije Legebitra, je za STA dejala, da je imel Kukavica dobre namene, le njegov način, ko ni dal prostora za dogovor, ji ni bil blizu. Da je namestnica predsednika sveta sklicala korespondenčno sejo, na kateri so izvolili predsednico sveta, je bilo nujno za normalno nadaljevanje dela, je dejala svetnica, ki je tudi sama kandidirala. S Kanalčevo se je uvrstila v drugi krog, a ni zbrala dovolj glasov za izvolitev.

Želi si, da bi se razmere v svetu umirile in se presežejo nakopičene zamere.

Tretji kandidat za predsednika sveta, je bil Davorin Kopše, ki pa je izpadel že po prvem krogu. Kopše, ki ga je v svet imenovala aktualna vlada, ugotavlja, da je delo fundacije zdaj blokirano, sam pa si tako kot Gračaninova želi, da bi lahko čim prej začeli normalno delati. Pod Kukavico je bilo to težko, ker se “ni dal premakniti nikamor”, je dejal za STA.

Sedem predstavnikov humanitarnih organizacij za razrešitev Kanalčeve

Po drugi strani se sedem od skupno desetih predstavnikov humanitarnih organizacij v svetu strinja s Kukavico. “Akti fundacije so podnormirani,” je za STA poudaril Ljubo Hansel, eden od sedmerice, ki je tudi javno podprl Kukavico. Direktor si je po njegovih besedah prizadeval za spoštovanje zakonodaje, kar pa “večini ni ustrezalo”.

Skupina je po objavi poročila protikorupcijske komisije člane sveta pozvala, da skupaj čim prej odpravijo izvolitev Kanalčeve, ki po njihovi oceni ni primerna za mesto predsednice sveta. Med drugim ji očitajo nepravilnosti pri naložbi v osnovna sredstva podjetja Dom dva topola, ki je v stoodstotni lasti Društva distrofikov Slovenije. S tem naj bi po njihovih besedah kršila zakon o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije in pravilnik o merilih in pogojih za uporabo sredstev fundacije.

Kanalčeva medtem očitek zavrača, ker zakon o invalidskih organizacijah izrecno določa, da invalidska organizacija lahko financira naložbe v invalidska podjetja v njeni lasti.

Prepad med humanitarnimi in invalidskimi organizacijami v svetu se sicer vleče že dolgo, je dejal Hansel. Invalidske organizacije prejmejo dve tretjini sredstev fundacije, humanitarne pa eno tretjino. Ker pa se je število humanitarnih organizacij v zadnjih letih zvišalo s 45 na 85, se zavzemajo za to, da bi se delež zanje povečal na polovico. To bi letos predstavljalo 9,35 milijona evrov, saj je po razpisu za delitev sredstev v letošnjem letu skupno na voljo 18,7 milijona evrov.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen